Лекари в болница „Света Анна“ спасиха родилка с белодробна тромбемболия

PRINT
бременна болница Света Анна

Лекарите в УМБАЛ „Св. Анна“ – София спасиха родилка с рядко усложнение – белодробна тромбемболия. Майката и детето вече са в добро състояние и се възстановяват. 41-годишната майка дължи живота си и този на бебето на екип от специалисти, в който влизат доц. Васил Велчев от Клиниката по кардиология и д-р Красимира Жекова от Клиниката по акушерство и гинекология.

Преди да се стигне до щастливата развръзка обаче състоянието на бременната в девети месец жена е било сериозно. Весела И. от София е приета в Родилно отделение на „Св. Анна“ (Окръжна болница) с тежък белодробен тромбоемболизъм.  За да се овладее кризата, специалистите предприемат спешни изследвания и реанимационни действия.

Вижте тук какво представлява белодробната тромбемболия

Още в самото начало, лекуващият екип прави всичко възможно да бъде спасен не само живота на майката, но и на нероденото й дете. Жената е на 41 години и това е нейната първа, силно желана и дългоочаквана бременност.

Състоянието на пациентката е стабилизирано. На нероденото бебе също е направена животоспасяващата инвазивна процедура – поставен е филтър в долна празна вена. Напредналата бременност допълнително усложнява задачата на инвазивния кардиолог – доц. Велчев. Причината е, че кръвоносните съдове се притискат от бременната  матка.  Самият той сподели, че в солидната  му лекарска практика, това е първи подобен случай. бебе в кузвьоз болница Света Анна

Поставеният във вената филтър осигурява безопасността на пациентката по време и след оперативното раждане на детето. Три дни по-късно (понеделник, 29 август 2016 г.),  в Родилното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ -София, на бял свят се появи напълно здравият Пресиян.

Снимки: УМБАЛ „Св. Анна“

[Общо: 5    Средно: 3.6/5]
Лекари в болница „Света Анна“ спасиха родилка с белодробна тромбемболия беше последно модифицирана от: юли 20th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *