Лекари: Пушачите да доплащат за лечението си

PRINT
забрана за пушене

Пациентите, които страдат от белодробни заболявания и са пушачи, да доплащат за лечението си. Това предлага пулмологът д-р София Ангелова от белодробната болница. Аргументите й са два: до голяма степен те сами са причинили страданието си, а и цигареният дим неутрализирал лекарствата, които им се дават.

Много от пациентите ми не спират да пушат въпреки тежките белодробни заболявания, които имат – бронхити, пневмонии и ХОББ, допълва д-р Ангелова. Някои били до такава степен зависими от пристрастяването си, че първо пушели цигарата, а после влизали да им вливат лекарствата. Това е много опасно за самия пациент, констатира специалистката. Медикаментите, които се дават при повечето белодробни заболявания, разширяват бронхите, за да могат болните да дишат спокойно. Свиркането и свистенето са признак за спазъм на бронхите. Ако болните пушат след като са приели медикаментите, димът влиза много надълбоко и достига алвеолите, пояснява д-р Ангелова.

Последните проучване на двама аналитични химици на тютюна установили, че токсичните вещества в него не са 5000, а двойно повече. В процеса на горене се отделяли допълнително отрови. Алвеолите са най-фината част от белия дроб, където всички тези отровни вещества предизвикват възпаления и дори израждане на клетките, казва пулмологът. Токсичните елементи се резорбират много по-бързо в кръвта.

Затова тя смята, че пациентите-пушачи с тежки белодробни заболявания трябва да плащат за лечението си, смята д-р Агелова. Никотинът не само води до пристрастяване, но свива кръвоносните съдове и влошава храненето на тъканите. Засилва и образуването на кръвоносни съдове – този процес се нарича ангиогенеза и се свързва с рака.

Трудно ми е да разбера пушачите, които не оставят цигарите дори при тежка болест, казва специалистката. Някои от тях са много болни – бронхите им са пълни със секрет и не могат да дишат, но зависимостта им не позволявала на здравия разум да надделее.

При грипни или други вирусни инфекции пушачите най-дълго се влачат по лекари. Цигареният дим неутрализира ефекта от лекарствата, например кортикостероидите. Все едно болният приемал вода. Много лекари дават лош пример, защото и те пушат, призна д-р Ангелова. Проучване отпреди забраната сочи, че 23% от джипитата палят цигара пред пациентите.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Лекари: Пушачите да доплащат за лечението си беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *