Лекари от две болници спасяват водещ анестиолог, получил емболия докато е в операция

PRINT
проф. Иво Петров

Лекари от две болници – УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и частната Аджъбадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, заедно спасиха живота на водещ анестезиолог с тежката диагноза белодробна емболия. Медикът припаднал по време на работа, възможно е преумората и честите дежурства да са оказали влияние.

Става дума за д-р Мариян Тодоров, който е един от най-добрите и опитни анестезиолози в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, разкри Нова телевизия. В сряда той отива на работа както обикновено. Следва рапорт, на който се обсъждат случаите за деня, и влиза в операция, въпреки че за последните дни почти не си е тръгвал от болницата. Причината е, че през летните месеци дежурствата следват едно след друго, заради намаления състав. От повече от седмица лекарят споделя с колегите си, че се чувства отпаднал, задъхва се. Въпреки това и през ум не му минава да вземе болничен, защото това означава, че графикът трябва да се променя, някой трябва да поеме и неговите дежурства, а всички са натоварени до краен предел, споделят колегите му.

Eмболията възниква внезапно и може да застраши живота

Към обяд изведнъж на д-р Тодоров му прилошава. Спешните изследвания, направени на място, показват страшна диагноза: масивна белодробна емболия – състояние почти несъвместимо с живота. Белодробните емболии са водеща причина за смърт в света, по-точно – в индустриално развитите страни. Те са на трето място след сърдечносъдовите и раковите заболявания. Колегите му веднага се обаждат в Сити Клиник, където е най-добрият център за инвазивна кардиология в България. За щастие проф. Иво Петров е там и веднага откликва. Медицинският директор на Сити Клиник праща реаномобил на болницата, който да вземе пострадалия колега. С него в линейката тръгват двама от анестезиолозите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, защото в такива случаи транспортирането е много рисково и „трябват ръце“ за реанимиране, ако се наложи. За щастие всичко минава по план.

Линейката буквално прелита между бул. „Акад. Иван Гешов“ и Околовръстния път, където се намира Сърдечно-съдовия център на Сити Клиник. Там вече всичко е подготвено за спешната интервенция. От линейката пациентът е вкаран направо в операционната зала. С операцията се заема лично проф. Иво Петров. След напрегнато очакване колегите и близките на лекаря получават обаждане с уверение, че ситуацията е овладяна.

По света подобни случаи много рядко завършват с успех, защото трябва да се действа буквално за минути. Съсирекът, който причинява белодробната емболия, запушва артерията на белия дроб и причинява или белодробен инфаркт, или спиране на сърцето, т.е. внезапна смърт. Шансът в случая е, че инцидентът се е случил в болница, а и колегите му от Сърдечно-съдовия център се отзовават веднага.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 7    Средно: 3.6/5]
Лекари от две болници спасяват водещ анестиолог, получил емболия докато е в операция беше последно модифицирана от: юли 19th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *