Лекари от две болници се бориха за живота на родилка с порок и бебето й

PRINT
хирургия

Лекари от две болници – „Майчин дом“ и „Св. Екатерина“ се пребориха за живота на 28-годишна родилка от Плевен със сравнително рядък сърдечен порок, спасиха и нейното бебе. Момченцето проплака към 18 часа вчера в болница „Св. Екатерина“, съобщи д-р Борислав Ацев, който заедно с анестезиолога д-р Милен Бонев стабилизирали майката.

Жената страдала от тежка прееклампсия и била докарана по спешност от Университетската болница в Плевен с кръвно 180 на 120. Състоянието е свързано с вроден дефект на преградата на сърцето, а това повишава кръвното и нарушава работата на бъбреците, обясни д-р Ацев. Ултразвуковото изследване в София установило тежки нарушения на феталния кръвоток.

В момента бил застрашен животът на плода, затова се наложило цезарово сечние. Майката била бременна в осмия месец. Преди секциото кардиолозите трябвало да овладеят кръвното, за да се намали риска за сърцето. Лекарите от „Майчин дом“ дошли в кардиологичната болница, за да водят раждането. В екипа участвали доц. Борислав Маринов, д-р Димитър Божилов, д-р Андреева и педиатъра д-р Радулова.

Новороденото и майката са добре, бебето е настанено в неонатологията на „Майчин дом“. То е с тегло 1750 г. и ръст 44 см. То е в кувьоз, но лекарите оценяват състоянието му като задоволително. Това е второ раждане за жената. Заболяването е давало прояви и преди бременността – кръвното се покачвало, появявали се отоци. Самият вроден порок се влошил допълнително от бременността.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Лекари от две болници се бориха за живота на родилка с порок и бебето й беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *