Лекари нямат обяснение за внезапната смърт на бебето с 10% изгаряния

PRINT

Образувано е досъдебно производство по случая с новороденото момиченце, което почина, след като бе изгорено с печка духалка в плевенската частна болница „Авис Медика“. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Отделно родителите могат да заведат граждански иск, посочи тя. Аутопсия ще каже какви са точно причините за смъртта. Бебето бе закарано в „Пирогов“ в петък с 10% изгряния.

Момиченцето се родило на 24 октомври. Било е доносено, но при прегледа от неонатолог се установила забавена кардио-пулмонална адаптация. Това е наложило да бъде отделено от майката и настанено в интензивната стая под наблюдение. Централното парно не работело. Д-р Анна Вълкова, дежурен неонатолог, преценила, че температурата е ниска и включила печка духалка“ при бебетата. Излъчваната топлина нагряла металните части на бебешкото креватче и при допир с тях детето е получило изгарянията.

Първоначално мехурите изглеждали малки. Хирург от Плевен обработил раните, но на следващия ден след преценка на републиканския консултант по изгаряния проф. Огнян Хаджийски детето е преместено в „Пирогов“. Първите сведения бяха, че то е в стабилно състояние. Съобщението, че новороденото е починало, дойде изненадващо в понеделник. В плевенската „Авис Медика“ признават, че вината за изгарянията носи дежурният неонатолог д-р Вълкова. Тя ще бъде уволнена. Лекарката била доста притеснена от случилото се.

Аутопсия ще изяснява каква точно е причината за смъртта на новороденото момиченце, каза проф. Огнян Хаджийски, началник на клиниката по изгаряния в „Пирогов“. Бебето живяло два дни в болницата, където до последно полагали големи грижи за него. Превързвали и обработвали раните от изгарянето, които били по цялото тяло – главата, ръцете и краката.

В петък лекарите бяха дори обнадеждени, че момиченцето ще оцелее. Общо бяха 10% изгаряния, но за такава крехка възраст това е тежко състояние, добави проф. Хаджийски. За него не е много ясно как е станал инцидентът, тъй като раните били дълбоки. За управителя на „Авис медика“ Владимир Андреев новината за кончината на бебето е неочаквана и загадъчна. Той се надява да научи от колегите си в „Пирогов“ повече детайли за последните часове на момиченцето.

СНИМКА: ТК

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Лекари нямат обяснение за внезапната смърт на бебето с 10% изгаряния беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova
loading...