четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛъжичка мед всеки ден вдига имунитета

Лъжичка мед всеки ден вдига имунитета

През пролетта времето често се променя и понякога температурите падат и скачат рязко. При внезапно захлаждане може да се очаква повишаване на кръвното налягане. А то се компенсира с повече физически упражнения или промени в храненето, както и редовен прием на антихипертинзивна терапия. За да контролираме ефективно кръвното си налягане, трябва да се консумираме повече плодове и зеленчуци, по-малко сол и алкохол.

При рязко застудяване има риск от повишаване на кръвното

При неблагоприятни условия на средата промените на кръвното налягане се дължат на свиване на кръвоносните съдове при ниски температури. Затова е важно хората с високо кръвно налягане да не променят дозите на лекарствата, които приемат, а само да променят храненето и да увеличат физическото натоварване. Освен това може да зачестят мигренозните пристъпи при облачно време.

8 причини за хапваме редовно мед

При дъждовно време и застудяване обикновено се засилват оплакванията от стари травми, усилват се болките при артрит, защото при такива метеорологични условия атмосферното налягане пада, а с него намалява и нивото на течностите в организма.

Така нервните окончания стават нечувствителни и по-лесно се подуват и следователно се дразнят по-лесно.

Заради липсата на достатъчно витамин и лошото време е способно не само да развали настроението ви, но също да ви докара безсъние, световъртеж, да ви накара да се чувствате уморени без причина или да ви направи по-раздразнителни.

Закаляването действа позитивно при промените на времето, като така се подготвя организмът за тях.

Как да намалим болките в ставите

артроза артритЗа да облекчим болката при ставни заболявания и минимализираме влиянието на метеорологичните условия върху проблемните зони, е добре да правим контрастен душ, като редуваме топла и студена вода през интервали от няколко секунди, като започваме с топла вода и завършваме със студена.

За да бъдем подготвени за евентуални здравословни проблеми, е добре да следим прогнозата за времето. Благоприятно въздействие има намаленото темпо на работна дейност, Да приемаме повече течности – най-добре билкови чайове с успокояващи компоненти.

Препоръчва се прием на витамини от група В и С, които укрепват съдовете и влияят благотворно на нервната система. Освен това повишават и активността на имунна защита на организма. Пиенето на прясно изцедени цитрусови сокове осигурява нужното съдържание на витамин С.

Медът е концентрация от минерални соли, витамини

мед полезенПчелният мед е същинско богатство за здравето, особено в дните с променливо време. Всеки ден по една лъжичка мед е отлично средство за стимулиране на имунната система и спомага за образуване на кръвни клетки и хемоглобин.

Медът е концентрат от минерални соли, витамини. Ефективно е приетото количество мед да се държи в устата до неговото пълно разтопяване и абсорбиране.

За укрепване на артериалните съдове се препоръчва закуска с филийка хляб, намазана със смес от мед и щипка канела на прах.

Към чайовете лъжичката пчелен мед е правилно да се добавя, след като чаят се е поохладил. Храната да бъде в по- малки количества.

Променливото време ни кара да се чувстваме уморени, отпаднали. За да бъдем в кондиция, е добре да приемаме порция супа с месо и зеленчуци, която се оказва по-ефективна от чаша кафе.

Хромът е важен за активна имунна система

За циркулацията на кръвта и засилване на имунната активност е важен микроелементът хром, който се съдържа в гъби, стафиди и ядки. В променливите дни за жените е необходимо повече желязо и за да го набавят трябва да ядат повече ябълки, магданоз, задушен грах и тиквени семки.

вода с лимонНай-важното е да приемате достатъчно вода, в която е добавен прясно изцеден лимон. Обличайте повече тънки дрехи, които може да свалите, ако навън стане по-топло в обедните часове.

През цялата седмица се очакват ниски нива на слънчева активност, което води до поява на главоболие, световъртеж, болки в сърдечната област, раздразнителност, потиснатото настроение.

Особено чувствителни към тези въздействия са възрастните и болните хора и затова в такива дни има чувствително увеличение на оплакванията при хронично болните.

За да се предпазим от негативите върху здравето при ниска слънчева активност е добре да се увеличи физическата активност. Да се осигури адекватно време за сън и почивка.

 

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в 11-и ДКЦ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -