Латинката е природен антибиотик и билка за имунитет

PRINT
латинка билка Tropaeolum majus

Латинката (Tropaeolum majus ) е ценно растение, което има качествата на природен антибиотик и билка за имунитет. Вирее много добре при тукашните климатични дадености и затова е широко разпространено у нас. Съдържа много синапени масла, които имат остър вкус, но са особено ефективни срещу бактериите.

Латинката е пренесена в Европа от Южна Америка през 16-и век. В листата и цветовете й се съдържат т.нар. глюкозинолати, познати още като синапени гликозиди. Тези субстанции служат на растението, за да се пази от паразити и насекоми.

Синапените масла са подобни на тези, които се съдържат в синапа, хряна и репичките. Притежават антибактериални свойства и потискат размножаването на бактериите. Могат да се справят дори с някои видове вируси и гъбички. Латинката може да се използва с лечебна цел при цистит или при чести възпаления на околоносните кухини. Ако за целта вече е предписан антибиотик, не спирайте приема му дори да приемате допълнително и билката.

Основно приложение: при простудни заболявания

Лечебно действие: стимулира защитните сили на организма, природен антибиотик, убива гъбичките, пречиства кръвта, действа отхрачващо.

За какво се използва:

Латинката помага на имунната система и заради богатото си съдържание на витамин С. Затова е идеална за приложение при настинка. Диуретичното й действие се съчетава добре с дезинфекциращия ефект. Прави я подходяща за използване при инфекции на пикочните пътища.

Растението цъфти от юни до август. Използва се предимно в свеж вид (цветове и листа) като подправка за ястия или в салати. Семената им също може да се ядат. С красивите цветове може да се украсяват различни кулинарни творения, не само ястия, но и десерти. Те са с по-мек вкус от листата.

Листата може да се нарежат наситно в салати, да се добавят към ястия с извара, яйца, да се гарнират картофи. Може да се наръсят върху сандвич и изобщо да се слагат навсякъде, където искате свеж зелен и тръпчив вкус.

Източници: heilkraeuter.de

[Общо: 7    Средно: 3.6/5]
Латинката е природен антибиотик и билка за имунитет беше последно модифицирана от: юни 11th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *