вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКучета надушват рак на белия дроб

Кучета надушват рак на белия дроб

Кучета надушват рака на белия дроб и хронично-обструктивната белодробна болест (ХОББ), съобщи немското сп. „Фокус“. Проучването в Щутгарт е първото подобно точно за тези болести. Досега имаше други опити с четириноги, при които те успяваха да различат рак на кожата, на гърдата и на червата. Новите резултати дават надежди, че може да се постигне ранна диагностика, особено при туморите, защото сега те често се откриват едва когато е твърде късно.

Опитите с 4 специално тренирани кучета в клиника до Щутгарт се оказали верни в 72% от случаите. Четириногите били обучени, когато надушат проба от онкоболен, да лягат на земята. За целта пациентите издишвали въздух в специално плътно затварящи се стъкленици.

Резултатите от експеримента потвърждават хипотезата, че туморите на белия дроб отделят органични съединения в околната среда чрез издишвания въздух. Учените провели доста допълнителни тестове и проби по метода на изключването, за да са сигурни, че кучетата надушват именно тези органични съединения, а не миризми от храна, медикаменти или други заболявания.

В дъха на болните от рак на белия дроб вероятно има други химикали, по-различни от тези в нормалния човешки дъх, обяснява Торстен Валес, автор на проучването. Кучетата притежават много фино обоняние, което очевидно може да ги различи.  При сегашното проучване кучетата успявали да различат и проби от болни в начален стадий на болестта. Тогава тя още не дава никакви клинични прояви и може да се открие само случайно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -