Кучета надушват рак на белия дроб

PRINT

Кучета надушват рака на белия дроб и хронично-обструктивната белодробна болест (ХОББ), съобщи немското сп. „Фокус“. Проучването в Щутгарт е първото подобно точно за тези болести. Досега имаше други опити с четириноги, при които те успяваха да различат рак на кожата, на гърдата и на червата. Новите резултати дават надежди, че може да се постигне ранна диагностика, особено при туморите, защото сега те често се откриват едва когато е твърде късно.

Опитите с 4 специално тренирани кучета в клиника до Щутгарт се оказали верни в 72% от случаите. Четириногите били обучени, когато надушат проба от онкоболен, да лягат на земята. За целта пациентите издишвали въздух в специално плътно затварящи се стъкленици.

Резултатите от експеримента потвърждават хипотезата, че туморите на белия дроб отделят органични съединения в околната среда чрез издишвания въздух. Учените провели доста допълнителни тестове и проби по метода на изключването, за да са сигурни, че кучетата надушват именно тези органични съединения, а не миризми от храна, медикаменти или други заболявания.

В дъха на болните от рак на белия дроб вероятно има други химикали, по-различни от тези в нормалния човешки дъх, обяснява Торстен Валес, автор на проучването. Кучетата притежават много фино обоняние, което очевидно може да ги различи.  При сегашното проучване кучетата успявали да различат и проби от болни в начален стадий на болестта. Тогава тя още не дава никакви клинични прояви и може да се открие само случайно.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кучета надушват рак на белия дроб беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *