Круша или ябълка? Типовете фигура всъщност са 17!

PRINT

Всеки е чувал теорията, че има два типа фигура: ябълка и круша. Немски учени сега обаче разкриха, че типовете всъщност са много повече – цели 17! Доскоро освен за „ябълка“, където напълняването е в областта на корема, и за „круша“ – напълняване в бедрата, се спомена и нов тип – „чили“. Това са високи и слаби хора, които не слагат и грам мазнина.

Дори бегло наблюдение на фигурите по улицата ще покаже, че тези описания са крайно недостатъчно. Експертите от Центъра по цивилизационни болести в Лайпциг изучавали структурата на тялото на 10 000 души в продължение на 5 г. и стигнаха до извода, че може да се говори за 17 различни видове структури. Телата им били сканирани с помощта на 3-D скенер. Осем от новите 17 структури се отнасят към хора с наднормено тегло.

Най-важна за класификацията е формата на тялото. Формите били разделени на мъжка, женска и четири други категории. При полово неспецифичните форми става дума за две андрогинни и две, при които наднорменото тегло било толкова голямо, че не можело да се различи дали става дума за мъж или жена. Най-голямо значение имало къде се отлагат мастните депа по тялото. Освен на корема и ханша, някои хора трупат тлъстинки по ръцете и около шията.

Засега учените още не са дали имена на всички 17 типове на човешката фигура. Обяснението: На първо място е доста трудно да се намери точно име, а на второ – това ще е прекалено опростяване на нещата. Факторите, които имат значение за всеки един случай, винаги са повече.

Учените планират да сравнят класифицираните от тях телесни форми с т.нар. фенотипове, за които също са събирани данни в рамките на проучването. Доброволците давали сведения за двигателната си активност, били оборудвани с уреди за измерване на крачките, пулса и потенето.

Наред с това са проучени навиците на хранене, социалният статус и хормоналните стойности на участниците в проучването. Интересен е въпросът дали хормоните повлияват на теглото или е обратното – теглото влияе на хормоните. След като са готови с анализите, учените смятат, че новата класификация ще помогне за ранното откриване на определени заболявания, а рисковите фактори ще бъдат оценявани по-добре.

Затова е важно да се изяснят и някои генетични механизми. Досега учените са открили 6 генетични вариации, които влияят на обмяната на веществата. Това открива нови перспективи за терапевтични подходи при болести като затлъстяване, диабет или сърдечно-съдовите, казва Маркус Шолц, професор по генна статистика.

Източник: Die Welt

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Круша или ябълка? Типовете фигура всъщност са 17! беше последно модифицирана от: януари 16th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *