Реклама
Начало Любопитно Кръвното трябва да се мери и на двете ръце

Кръвното трябва да се мери и на двете ръце

0
високо кръвно причини симптоми лечение
Реклама

Кръвното налягане трябва да се мери и на двете ръце. Учени от Университета на Ексетър във Великобритания твърдят, че спазването на това просто правило може да спаси много животи. Работата е там, че разликата в стойностите на двете ръце е признак на риск за тежка сърдечна атака.

Не само пациентите, но и лекарите трябва да измерват кръвното налягане и в двете ръце, допълват експертите. При пациентите, при които тази разлика е 5 точки, рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания през следващите 8 г. е два пъти по-висок, твърдят учени. На практика обаче медицинските сестри и лекарите рядко измерват кръвното налягане в двете си ръце въпреки че това е силно препоръчително.

Предишни изследвания помогнали да се определи значението на измерването на двете ръце на кръвното налягане при пациенти, които вече страдат от сърдечно-съдови заболявания. Разликите в стойностите могат да сигнализират за запушена главна артерия на лявата или дясната половина на тялото. Но преди последното проучване никое от предишните не се е занимавало с въпроса какво е значението на разликите в двете ръце при хора, които нямат сърдечно-съдови заболявания.

Реклама

Настоящото проучване показва, че редовното измерване на кръвното налягане в двете ръце е достъпен и лесен начин за навременно откриване на проблеми в работата на сърцето години преди появата на първите симптоми. В него било измерено кръвното налягане на 3000 души в Шотландия на възраст от 50 до 70 години. Всички доброволци са здрави, нямат симптоми на сърдечно-съдови заболявания. Поради високото си кръвно обаче те влизали в рисковата група.

Лекарите измерили кръвното налягане в двете ръце, а след това следили за здравето на доброволците в продължение на няколко години. Така било установено, че разлика между двете ръце дори от 5 mm живачен стълб почти удвоява риска от смърт от сърдечно заболяване през следващите 8 години.

Източник: Daily Mail

Реклама

Exit mobile version