Косопадът като последица от COVID-19 – как да се справим

PRINT
гъста коса косопад

Повечето хора свързват COVID-19 със симптоми като загуба на вкус и мирис, силно главоболие и отпадналост. Все повече хора обаче съобщават за косопад, появил се седмици или дори месеци след прекараната инфекция. Нещо повече, дори актрисата Алисия Милано разгласи със видео (линк на снимката по-долу) за подобен проблем – косата й пада усилено, след като преболедувала коронавируса. За нормално се приема, ако на ден падат до 100-ина косъма. При косопада, от който се оплакват пациенти след COVID-19, в някои дни падат много повече, а в други – както обичайно.

косопад след коронавирус

Може ли коронавирусът наистина да предизвика косопад?

Към момента проблемът е малко проучен, тъй като разбираемо вниманието на лекарите е насочено към овладяване на тежките случаи. Испанско списание наскоро съобщи за андрогенетично окапване на косата (засяга предимно мъже) при хоспитализирани пациенти с COVID-19. Изследвани били 41 мъже, които имали ковид-пневмония. 71% от тях развили косопад на темето или в предната част на главата. Авторите на доклада предполагат, че има връзка между андрогените (мъжки хормони), коронавируса и реакцията на имунната система. За да се направят по-конкретни изводи обаче, са необходими допълнителни изследвания. 

Най-добрите домашни средства срещу косопад

Д-р Герд Валукат от Берлинската фирма Cures се е занимавал преди с изследвания на серум от пациенти, които страдат от алопеция. Сега той предполага, че причините за косопада при ковид-пациентите може да са сходни. Затова проверил кръвните изследвания на две групи пациенти, прекарали коронавируса – с и без косопад.   

Така биологът открива две автоантитела, които са в състояние да повлияят на съдовата система. Нашето предположение е, че ако нещо провокира стесняването на съдовете, тогава космените фоликули не могат да се хранят правилно на 100% и това става причина за по-усилено падане на коса, пояснява д-р Валукат.

Какво може да направите, за да решите проблема?

Ако косопадът наистина е сериозен, може да отидете на лекар – най-добре дерматолог, и да си направите кръвни изследвания, които да покажат, имате ли някакви дефицити на важни хранителни вещества. Споделете с него и какви лекарства вземате, те също може да влияят.

Лечение на косопад с витамини – мисията възможна

Има и други неща, които може да направите сами, за да подобрите състоянието на косата си. Добрата новина е, че според лекарите проблемът би трябвало да отшуми за 3 до 6 месеца, ако наистина първопричината е бил коронавирусът.

  • Не мийте прекалено често косата – 2-3 пъти седмично е оптимално, като използвате подходящ щадящ шампоан;
  • Подхранвайте я с подходящи маски;
  • Избягвайте стегнати прически, плитки, които я натоварват по-сериозно;
  • Хранете се подходящо – косата обича пълнозърнести продукти, варива (боб, грах, леща), ядки и плодове;
  • Откажете се (поне за няколко месеца) от алкохола, цигарите и захарта;
  • Вземете подходящи добавки с комбинирани витамини за косата (от аптеката);
  • Движете се повече – така ще подобрите по естествен начин кръвообращението и имунната система;
  • Вземете мерки срещу стреса – той сам по себе си влошава проблема с косопада.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 12    Средно: 2.8/5]
Косопадът като последица от COVID-19 – как да се справим беше последно модифицирана от: април 2nd, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *