четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКосопадът като последица от COVID-19 - как да се справим

Косопадът като последица от COVID-19 – как да се справим

Повечето хора свързват COVID-19 със симптоми като загуба на вкус и мирис, силно главоболие и отпадналост. Все повече хора обаче съобщават за косопад, появил се седмици или дори месеци след прекараната инфекция. Нещо повече, дори актрисата Алисия Милано разгласи със видео (линк на снимката по-долу) за подобен проблем – косата й пада усилено, след като преболедувала коронавируса. За нормално се приема, ако на ден падат до 100-ина косъма. При косопада, от който се оплакват пациенти след COVID-19, в някои дни падат много повече, а в други – както обичайно.

косопад след коронавирус

Може ли коронавирусът наистина да предизвика косопад?

Към момента проблемът е малко проучен, тъй като разбираемо вниманието на лекарите е насочено към овладяване на тежките случаи. Испанско списание наскоро съобщи за андрогенетично окапване на косата (засяга предимно мъже) при хоспитализирани пациенти с COVID-19. Изследвани били 41 мъже, които имали ковид-пневмония. 71% от тях развили косопад на темето или в предната част на главата. Авторите на доклада предполагат, че има връзка между андрогените (мъжки хормони), коронавируса и реакцията на имунната система. За да се направят по-конкретни изводи обаче, са необходими допълнителни изследвания. 

Най-добрите домашни средства срещу косопад

Д-р Герд Валукат от Берлинската фирма Cures се е занимавал преди с изследвания на серум от пациенти, които страдат от алопеция. Сега той предполага, че причините за косопада при ковид-пациентите може да са сходни. Затова проверил кръвните изследвания на две групи пациенти, прекарали коронавируса – с и без косопад.   

Така биологът открива две автоантитела, които са в състояние да повлияят на съдовата система. Нашето предположение е, че ако нещо провокира стесняването на съдовете, тогава космените фоликули не могат да се хранят правилно на 100% и това става причина за по-усилено падане на коса, пояснява д-р Валукат.

Какво може да направите, за да решите проблема?

Ако косопадът наистина е сериозен, може да отидете на лекар – най-добре дерматолог, и да си направите кръвни изследвания, които да покажат, имате ли някакви дефицити на важни хранителни вещества. Споделете с него и какви лекарства вземате, те също може да влияят.

Лечение на косопад с витамини – мисията възможна

Има и други неща, които може да направите сами, за да подобрите състоянието на косата си. Добрата новина е, че според лекарите проблемът би трябвало да отшуми за 3 до 6 месеца, ако наистина първопричината е бил коронавирусът.

  • Не мийте прекалено често косата – 2-3 пъти седмично е оптимално, като използвате подходящ щадящ шампоан;
  • Подхранвайте я с подходящи маски;
  • Избягвайте стегнати прически, плитки, които я натоварват по-сериозно;
  • Хранете се подходящо – косата обича пълнозърнести продукти, варива (боб, грах, леща), ядки и плодове;
  • Откажете се (поне за няколко месеца) от алкохола, цигарите и захарта;
  • Вземете подходящи добавки с комбинирани витамини за косата (от аптеката);
  • Движете се повече – така ще подобрите по естествен начин кръвообращението и имунната система;
  • Вземете мерки срещу стреса – той сам по себе си влошава проблема с косопада.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -