петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКолко дълго трябва да спят децата

Колко дълго трябва да спят децата

Някои бебета спят като ангелчета, други опъват нервите на родителите си. Колко обаче е оптималното време, което малките трябва да прекарат в сън? Американската академия по медицина на съня (AASM) за първи път излезе с официални препоръки за консенсус по отношение на продължителността на съня, необходим за здравословното развитие на децата от различни възрасти. Това става ясно от съобщение на интернет страницата на организацията.

Според експертите децата на 4-12 месеца трябва да спят средно по 12-16 часа на ден. За възрастовата група 1-2 години времето за почивка е 11-14 часа, за децата на 3-5 години – 10-13 часа, от 6 до 12 години са достатъчни 9-12 часа, а за юношите стигат и 8-10 часа на нощ.

Вижте още: Три неща, които правят децата по-интелигентни

Мозъкът на бебетата се развива по-добре, ако са до мама

Редовен сън подобрява паметта и поведението

деца учат и рисуват в училище

Тези данни са определени въз основа на проучване от десет месеца – изследователите анализирали 864 статии, посветени на връзката между продължителността на съня и здравето на децата. Няма никакво съмнение, че редовният и качествен сън подобрява вниманието, поведението, паметта, психическото и физическото здраве на децата, повишава успеха им в училище.

Вярно е и обратното – липсата на сън влияе негативно върху представянето на децата по изброените горе показатели. И още: увеличава риска от инциденти, наранявания, хипертония, затлъстяване, диабет и депресия. Липсата на сън може дори да провокира мисли за самоубийство.

Както дефицитът на сън, така и неговият излишък влияят неблагоприятно върху здравето. Ако човек спи прекалено много, той може да развие хипертония, диабет, затлъстяване и психически проблеми. Истината е някъде по средата. Според учените още от детството трябва децата да се приучават на добри навици по отношение на съня.

Редактор: Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -