четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКоклюшът разболява двойно повече, много остават без диагноза

Коклюшът разболява двойно повече, много остават без диагноза

Коклюшът изглежда е в настъпление през лятото, болните официално са се увеличили двойно. Упорита кашлица измъчва много млади хора на 25-35 г., оплакаха се и потърпевши, и лекари. Тя продължава по 2-3 месеца. 53 случая на коклюш са регистрирани в специализираната лаборатория на Националния център по заразни болести в София за 2012 г., а за 2011 г. са били само 28. За последната седмица са потвърдени 4-ма болни.

Лабораторията за коклюш е единствената за цяла България. Броят на заболелите обаче може да е много по-голям, защото обикновено джипито изписва антибиотици и много рядо хората се пращат на лабораторно изследване, каза проф. Мира Кожухарова.

Повече от две седмици пих различни антибиотици, но нищо не помага, разказа жена на 35 г. Поривът за кашлица е толкова силен, че води до пристъп на повръщане, допълни тя. Друга жена на 30 г. сподели, че кашлицата направо я дави и засега никакви лекарства не помагат. И двете жени като много други първо са се проверили с рентгенови снимки за възможна пневмония, но тази диагноза е била отхвърлена.

Накрая ни изпратиха в лабораторията да се изследваме. От лекарката там научихме, че много хора идват да си правят тест, но в повечето случаи излиза отрицателен, макар че имат всички симптоми на коклюш. Ако изследването се прави месец след началото на кашлицата, причинителят вече го няма и не може да бъде установен, обясни проф. Кожухарова. Това според нея е причината за отрицателните резултати на теста. Иначе с него могат да се хванат и коклюш, и паракоклюш.

Кашлицата при него наистина продължава по няколко месеца, тя е рефлекторна, обяснява специалистът. Единственото възможно лечение е с медикаменти за потискане на самата кашлица. За болестта има ваксина, у нас тя е в имунизационния календар при бебетата на два месеца. След това има реимунизация, но в детска възраст – на 6 г. Полученият имунитет отслабва след 5-6 г. Препоръчваме на възрастните в семейства, където има малки деца, да си направят отново ваксината, за да не се заразят от малките, каза проф. Кожухарова.

Свързани теми: Как вентилацията в офиса ни разболява

Задъхвате ли се по стълбите, проверете се за ХОББ

Лекуваш ли ХОББ, без да спреш цигарите, рискуваш да си инвалид

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -