Кои болести се проявяват с тъмни кръгове под очите

PRINT
тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите се възприемат по-скоро като козметичен проблем, но понякога може да са знак за болести на вътрешните органи. Имунологът д-р Ксения Бочарова споделя, че появата на сенки под очите може да е външен признак на вътрешни проблеми, за които е необходим преглед.  

Понякога тъмните кръгове може да са свързани с чернодробен проблем или бъбречно заболяване, което изисква своевременно насочване към терапевт и изясняване на причината, посочва специалистът. 

Чертите на лицето издават скрити заболявания

Д-р Бочарова обясни, че тези заболявания могат да допринесат за развитието на състояние като хипоксия (кислороден глад). Именно това кара кръвта в съдовете, разположени в кожата под очите, да потъмнее. Тъй като кожата на това място е по-тънка и прозира, по-лесно се вижда промяната в цвета на кръвоносните съдове. Появата на сенки под очите, свързани с липса на кислород, може да бъде резултат и от недостиг на микроелементи като желязо например. Точно то помага за транспорта на кислорода в кръвта. Така освен чернодробните и бъбречните заболявания, анемията също води до появата на тъмни кръгове.

11 изпитани начина за премахване на тъмни кръгове около очите

Други патологии, които могат да намерят изява в потъмняване на кожата в областта на пода с очите, са заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната система, добавя д-р Бочарова.

В по-безобидните случаи, когато не се откриват заболявания, тъмните кръгове обикновено показват претоварване на тялото поради нездравословен режим, липса на сън, продължителна работа пред екран и мобилни устройства, както и загуба на тегло.

Редактор Ина Димитрова

Медикфорум.ру

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Кои болести се проявяват с тъмни кръгове под очите беше последно модифицирана от: юни 1st, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *