Клоуни веселиха децата в Кардиологичната болница за първи учебен ден

PRINT
клоуни детска кардиология

Учебната година започна и за децата в Националната кардиологична болница. За доброто им настроение се погрижиха специални клоуни. Те направиха открит урок по здраве, използвайки средствата на театъра и смехотерапията. Клоуните посещават децата два пъти седмично в отделенията и така правят по-лек престоя на болните деца.

Празникът бе организиран от ръководството на болницата. На веселото откриване присъстваха изпълнителният директор на болницата проф. Марио Станкев, началникът на Клиника по педиатрия и детска кардиология доц. Анна Кънева, лекари и родители.

Клоуните работят в клиниката целогодишно, като посещават децата два пъти седмично. В България първите медицински клоуни започват преди 7 години в УМБАЛСМ „Пирогов” чрез  „Клиника по психо и смехотерапия“. Медицинската клоунада възниква през 80-те години в САЩ, когато доктор Хънтър Кампбъл  слага червения нос, облича се като клоун и започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца-сираци и здрави деца. В Израел  актьорът Давид Бараши създава цяла система за обучение на медицински клоуни, които са част от екипа на педиатричните болници.клоуни детска кардиология

Клиниката по детски болести и детска кардиология в Националната кардиологична болница, както  и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално  лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания.

В отделението по детски болести се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, включително новородени и недоносении деца. Секторът за интензивно лечение към отделението по педиатрия е единственият в София, в който се лекуват деца с тежки заболявяния на дихателната система, нуждаещи се от апаратна вентилация.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Клоуни веселиха децата в Кардиологичната болница за първи учебен ден беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *