събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКардиолози искат да съветват за кръвното в мола

Кардиолози искат да съветват за кръвното в мола

Кардиолог, психолог и сестра в мола, които мерят кръвното и дават съвети – това е новаторски подход, който дава прекрасни резултати при лечението на хипертонията в чужбина, съобщи проф. Нина Гочева от Трета градска болница (на снимката вляво). Проектът EUROACTION е реализиран в Англия, Швеция, Канада и САЩ по инициатива на неправителствени организации, но с подкрепата на правителството. Така докато семейството се разхожда за покупки или развлечения, може да научи и много полезни неща за здравето на сърцето. Водещи наши кардиолози ще предложат идеята за обсъждане на здравните власти и у нас.

Ако лекарят обясни в присъствието на всички например на бащата, че трябва да отслабне и да спре цигарите, то след това той ще се чувства отговорен пред децата си, ако не спазва препоръките, обясни проф. Гочева. Обучението на хипертониците как да променят начина си на живот било толкова важно, колкото и редовното приемане на лекарствата. Ако пациентът сътрудничи, това води до снижаване на хоспитализациите и разходите за държавата, затова подобни проекти заслужават финансова подкрепа от здравните власти, допълниха кардиолозите.

В нашата болница се усеща липсата на медико-социално звено, каза и проф. Владимир Пилософ, директор на Националната кардиологична болница (на снимката в средата). В него болните биха могли да бъдат изслушани от психолог и да получат съвети за промяна в начина на живот. Убеден съм, че така ще се преодолее нежеланието за сътрудничество от страна на пациентите, допълни той. Неспазването на препоръките на лекаря е проблем и в други страни, затова там прилагали подобни нестандартни подходи.

България е страна, в която лечението на високото кръвно е на изключително ниско ниво, става ясно още от международно проучване EUROASPIRE 3. Това обяснява защо две трети от смъртните случаи у нас са поради сърдечносъдови заболявания. Причината е както эв нежеланието на болните да сътрудничат, така и в неглижирането на проблема от страна на лекарите. 56% от българите имат високо кръвно, като 80% от тях получават лекарства за понижаването му (антихипертензивна терапия). Повечето лекари смятат, че назначават адекватно лечение, но на практика не са много пациентите, които успяват да понижат и задържат в приемливи граници стойностите си, допълни кардиологът доц. Борислав Георгиев (на снимката вдясно).

При хипертоници, които още не са имали инцидент, успешно е лечението едва на 12% от хората. При другите, които вече са имали инсулт например, се отчита 41% успешен контрол на стойностите. Повишението на риска от сърдечносъдова смъртност е 74% при лекувани, но неконтролирани пациенти с хипертония, в сравнение с успешно лекуваните пациенти. Повечето лекари, в това число и общопрактикуващите, са съгласни с това. Но въпреки доказателствата, че виското кръвно повишава риска от инсулт и миокарден инфаркт, проявяват известна инертност по отношение на прилаганото лечение и започват да действат незабавно едва, когато настъпят усложнения.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -