понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКапките за нос може да са опасни за бременните

Капките за нос може да са опасни за бременните

Запушеният нос е основен симптом при повечето вирусни инфекции на дихателните пътища. Това важи с още по-голяма сила за бременните жени. При тях лигавицата на носа е подута дори и без да има настинка. Вина за това има увеличеното производство на естроген и прогестерон по време на бременността. Тези два хормона стимулират кръвообращението. В резултата носната лигавица набъбва и жената диша през носа по-трудно.

Съдосвиващият ефект стига и до плацентата

Малко известно е обаче, че спрейовете и капките за нос, които имат съдосвиващ ефект, трябва да се избягват по време на бременност, освен ако използването им не е крайно наложително и то за кратко време.

През студените месеци проблемите с носа са по-изявени. Причината е, че студът допълнително дразни лигавицата. Така и леката настинка влошава ситуацията и изкушението да се ползват капки за отпушване на носа е голямо.

С лекарствата обаче трябва да се внимава, кори когато става дума за такива без рецепта. Винаги се консултирайте със своя лекар!

Постоянно запушен нос – кои са причините

Проучване сочи възможен риск за плода

Проучване от САЩ през 2013 г. сочи възможни рискове за плода от употребата на съдосвиващи препарати. Тези лекарства трябва да се избягват от  жени в първите три месеца от бременността, понеже покачват вероятността бебето да се роди с вродени дефекти на храносмилателния тракт, ушите или сърцето.

Един от най-рисковите препарати е фенилефрин. Употребата му през първите три месеца от бременността води до 8 пъти по-висок риск от ендокардит, посочват учените. Това е сърдечна малформация, при която преградата между камерите на сърцето не е добре развита. Отново 8 пъти вероятността от развитието на дефекти на ушите и стомахчето на бебето.

Имидазолините в някои спрейове за нос и капки за очи удвоявали риска от поява на аномалии по свързването на трахеята и хранопровода. Все пак трябва да се вземе предвид, че тези вродени дефекти по принцип не се срещат толкова често, затова и по-високият риск не бива да се разбира като задължително следствие, поясняват учените.

Съдосвиващите капки табу за бременните, увреждат плода

Защо бременните трябва да внимават с капките за нос

бременна бременност прегледСпрейовете и капките за нос, които се предписват при хрема, имат съдосвиващ ефект. Този ефект обаче се отразява не само на носа, но и на цялото тяло, включително и на кръвоносните съдове на плацентата. Така предозирането на капките за нос по време на бременност може да повлияе негативно върху на кръвоснабдяването на бебето в утробата.

При кърменето пък е възможно честото използване на такива медикаменти да намали производството на мляко. В случай на настинка и силно запушен нос използването на спрей или капки при бременни е позволено за кратко време. Това трябва да става след консултация и съвет от лекаря и то за ограничен период.

Бъдещите майки могат да ползват препарати за малки деца, които са с по-ниска концентрация на съдосвиващия препарат и поради това са с по-малки рискове. Те ще подействат на носа, но няма да имат толкова силен ефект в останалата част на тялото.

Кои капки за нос са разрешени и кои са табу?

капки за нос спрейЛистовките от производителите предоставят информация за това, какви препоръки се прилагат към съответния назален спрей по време на бременност. Например за най-често влаганата съставка – ксилометазолин хидрохлорид (препаратите се продават с различни търговски наименования), се отбелязва, че няма достатъчно данни за ефекта от употребата при бременни. Поради това не се препоръчва употребата му в този случай.

При други препарати лекарят трябва внимателно да прецени дали ползата е по-голяма от риска. Препоръчваната доза никога не трябва да се превишава.

Важно е да се знае, че подутата носна лигавица при някои хора представлява медикаментозен ринит – тоест зависимост от капките за нос. То може да е получено преди бременността, но във всички случаи може и трябва да се лекува.

Как да изберем спрей за хрема, която продължава по-дълго

Алтернативи на капките за нос за бременни

Капките и спрейовете за нос по принцип изсушават носната лигавица и трябва да се използват пестеливо не само при бременните. Преди да решите да ползвате такова лекарство, помислете за по-безвредни алтернативи.

Солеви разтвори като възможност

На пазара има вече все повече препарати с морска сол. Те са напълно безопасни по време на бременност. Използването на физиологичен разтвор помага да се изчисти носът. Друг вариант е инхалация с морска сол у дома. Ако пътувате, можете да си направите 5% солен разтвор (на вкус трябва да е леко солен) и го поставяте с капкомер или да използвате спрей за многократна употреба.

Ментол и етерични масла вместо капки

етерични масла Етеричните масла също помагат да се успокои носната лигавица. Те имат охлаждащ и съдосвиващ ефект.

Може да потърсите готов препарат за носа с тях или пък да капнете малко от етеричното масло върху кърпичка и да го вдишвате.

Най-добри за носа са маслата от мента и евкалипт.

Какво още помага за отпушване на носа

Пийте много течности, сложете овлажнител в стаята (може просто влажна кърпа върху отоплителното тяло). Овлажняването помага, особено ако носът се запушва от високите нива на хормоните. Когато спите или почивате в леглото, сложете допълнителни възглавници. Когато горната част на тялото е леко повдигната, това спомага за отпушване на носа.

Може ли да се ползват противоалергични спрейове

Носът може да бъде запушен и поради алергична реакция, например при хора, които страдат от сенна хрема (поленова алергия). Лигавицата се надува и отделя секрет при контакт с алергена. При сенната хрема това може да продължи с месеци. Такава алергична реакция по време на бременност може да бъде много стресираща.

С противоалергичните капки без рецепта обаче също трябва да се внимава, ако очаквате бебе. Посъветвайте се с вашия лекар. Той ще препоръча подходящи препарати. При леки симптоми винаги може да се опита с морска вода.

Ако страдате от силна алергична реакция със запушване на носа, има някои медикаменти, които се смятат за безопасни. Те съдържат кромоглицинова киселина и кортизон, но има и други подходящи противоалергични медикаменти.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -