Калцият се оказа важен за качеството на съня

PRINT
безсъние нарушения на съня

Калцият традиционно се сочи като важен за костите. Оказва се обаче, че той е от голямо значение също и за високото качество на съня, пише Science Daily. Учени от Центъра RIKEN и Университета на Токио установили с изследвания, че фазите на съня зависят от активността на калциевите неврони. Освен това механизмът, свързан с калциевите йони контролира продължителността на нощната почивка.

Това откритие преобръща схващанията и сегашните подходи за лечение на редица нарушения като безсъние, сънна апнея и някои невродегенеративни заболявания. Учените използвали модел на съня, който позволил да се идентифицират седем гени, свързани с будната фаза и тази на съня.

Те направили експеримент с 21 опитни мишки. При 7 от тях се наблюдава значителни промени в продължителността на съня. Доказано е, че притокът на калциеви йони в невроните са необходими за сън, а оттеглянето на калциевите йони – за събуждането. Това откритие хвърля светлина върху една от най-важните физиологични функции на организма. Идентифицираните гени могат да бъдат предмет на нови проучвания и да дадат основа за ново поколение сънотворни.

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Калцият се оказа важен за качеството на съня беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Калцият се оказа важен за качеството на съня

  1. OBЕKTIBIZM каза:

    сънотворни? не! ВИТАМИН-D3 не случайно лекува депресия, която пък се появява от лош сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *