събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКакво казва косата за нашето здраве

Какво казва косата за нашето здраве

Чуплива, като слама и тънка – обикновено промените в косата се дължат на неподходяща грижа. Понякога обаче тя изпраща сигнали, че нещо в организма не е наред. Затова е добре да познаваме тези признаци. След това структурата, цветът или пълнотата на косата става предупредителен сигнал и симптом на заболяване.

Косата е безжизнена и чуплива

Косата се цепи на върховете и понякога дори малко след корените, когато е доста изтощена. Честото боядисване, твърде горещият сешоар, опънатата опашка – това са обичайните виновници. Възможно е обаче да има дефицит на витамини и минерали. Особено негативно на косата влияе недостигът на биотин. Прекалено слабите хора или тези, които се хранят лошо, често имат зле изглеждаща коса.

В такъв случай бързо може да си помогнете с добавки за здрава коса и кожа. В тях по правило има и биотин. Те трябва да се вземат 6 до 12 седмици, за да се усети ефекта от витамините.

Вижте още: Най-добрите домашни средства срещу косопад

Косата става все по-тънка

Ако косата става все по-тънка и по-фина, разбъркана и не се поддава на фризиране, това може да се дължи на свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм).

Ако косата е по-тънка като цяло, обикновено виновни са колебанията в нивата на половите хормони. Много жени в  менопауза се оплакват, че са загубили красивата си грива. Причината е във все по-високите нива на тестостерон. Ако косата се омазнява все по-бързо, може да е заради намаляващите нива на естроген. Затова пък много жени се радват на по-красива коса по време на бременност. Хормоните я правят по-плътна, лъскава и здрава.

Ако причината за лошия вид на косата е хормонална, може да се помисли за подходящ препарат. От години на пазара има препарати със съставката миноксидил. Трябва обаче да се използва продължително време, за да се постигне успех.

Лечение на косопад с витамини – мисията възможна

Косата е без блясък

Стрес, преумора, недостиг на витамини, странични ефекти на някои лекарства се отразяват на косата. Тя е суха, чуплива и без блясък при понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). Косата расте по-бавно, когато има недостиг на тиреоидни хормони.

Решението: Проверете щитовидната жлеза, като посетите ендокринолог. Наблюдавайте се и за други симптоми на хипофункция: умора, апатия, наддаване на тегло, леки отоци по тялото, запек. Това са най-често срещаните оплаквания, свързани с щитовидната жлеза.

Имате много пърхот

Склонността да се образува пърхот е предразположение на организма. Възможно е да се контролира с подходящи препарати за външно приложение. Прекаленото отделяне на пърхот обаче може да е един от симптомите, свързани с невродермит или псориазис на скалпа. Има и гъбични заболявания, които карат кожата на скалпа да отделя усилено малките бели люспици.

Ако шампоаните и лосионите против пърхот не дават резултат, консултирайте се с дерматолог какви са възможните причини. Той ще предпише лечение.

Какво помага при пърхот?

Косата променя цвета си

Особено хората, преминали през химиотерапия, знаят колко по-различен е цветът на косата, в сравнение с тази, която са имали преди. Когато косите побеляват, това обикновено е свързано със стареенето. Преждевременно посивяване може да е съпътстващ симптом при Базедовата болест, една особена форма на хиперфункция на щитовидната жлеза. Загубата на цвета на косата за съжаление не е обратим, дори когато киселинният баланс и функцията на жлезата бъдат възстановени.

Косопад – причини и лечение

Ако косопадът е в гените на повечето мъже, то при жените с андрогенно окапване на косата се наблюдава хормонален дисбаланс. При тях тестостеронът е твърде висок.

Хормоналните колебания  по време на бременност и менопауза също могат да станат причина за повишено окапване на косата, макар и временно в повечето случаи.

При проблеми с щитовидната жлеза също може да се загуби коса, тъй като хормоните T3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин) имат директно влияние върху клетките, от които се образува косата.  

Временният косопад може да бъде провокиран от тежка инфекция като грип, скарлатина, розацея или дори сифилис.

Медикаменти, които водят до косопад или смущения в растежа на косата като страничен ефект са:  химиотерапевтици, някои лекарства за сваляне на кръвното и мазнините в кръвта, разреждащи кръвта, различни антибиотици, хапчета за киселини или антипсихотици.

Понякога вегетарианската или веганската диета може да отключи косопад заради дефицит на желязо. Френско проучване прави извода, че жените с ниски запаси от желязо страдат по-често от косопад. Преди всичко младите вегетарианки трябва да се погрижат и да приемат добавки с желязо. Всеки месец те губят с менструацията си от запасите на този така важен минерал.

Косопадът, при който плешивите места са кръгли като монета, се свързва преди всичко със силен стрес. Вероятно причината е погрешно насочената имунна система, която погрешно атакува клетките на космите. Обикновено с успокояването на ситуацията косата се възстановява.

При кръгообразното оплешивяване трябва да се види каква е причината. Ако хормоните са виновни, може да помогне препарат против косопад с миноксидил. Когато причината е неправилно хранене или лекарства, помощта е с хранителни добавки за коса и кожа.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -