Какво да сложим в пътната аптечка за морето

PRINT
Ростислав Курдов фармацевт

Пътната аптечка е неотменима част от багажа, особено когато пътуваме с деца. Подобни са и впечатленията на фармацевта Ростислав Курдов от Стара Загора (на снимката). „Отиваме на море, какви лекарства да взема със себе си?“ Този въпрос обикновено му задават грижовни майки, които търсят съвет в аптеката. Опитът си от такива разговори и преценката за различните реални ситуации, в които е много вероятно да изпаднете по време на морската почивка, фармацевтът е обобщил в два списъка – един за възрастните и втори за децата.

Преди това той чете доста „съвети“ по форуми и групи. Дори стига до извода – след като чете едно от предложенията,  че парите за нощувките на морето ще са почти равни на стойността на лекарствата, които „задължително“ трябва да вземете. С експертния си опит обаче съставя списък, в който медикаментите струват общо около 30 лв. Ето и двата варианта на пътна аптечка.

Лекарства срещу температура и болка за родителите

В групата за „Мама и Тати“ са необходими само болкоуспокояващо, температуропонижаващо, противодиарично и витамини, или по-точно:

  1. Капсули или таблетки, съдържащи ибупрофен или парацетамол – лично аз нося със себе си ибупрофен, защото ще ми помогне при главоболие, болки в кръста или дори при повишена температура над 38 градуса. Препоръчвам да си вземете форми със съдържание на ибупрофен над 200 mg.
  2. Пробиотик в комбинация със съставка против диария – на пазара има доста добри комбинирани продукти, които нормализират чревната микрофлора, но и имат съставка с антидиарично действие. Тези комбинации, препоръчвам да си ги пиете по време на цялото море, за да си гарантирате една активна почивка.
  3. Витамини – с цел повишаване на имунната система препоръчвам комбинирани витамини или най-простото витамин С на таблетки. 300 до 500 мг дневно витамин С е добре да се приема 10 дни преди почивката, както и по време на цялата почивка. Прекомерното излагане на слънчевите лъчи също води до спад в имунитета и нерядко е причина за развитие на респираторни вирусни инфекции, подобно на тези през зимата.

Пътната аптечка спасява от неприятности през отпуска

Витамини и първа помощ при рани за децата

В групата за децата списъкът е малко по-дълъг:

  1. Ибупрофен или парацетамол, като взависимост от възрастта под формата на сироп или супозитории (свещички).
  2. Противодиариини прахчета – какво да изберете се консултирайте с фармацевта.
  3. Пробиотик на прах – както и при възрастните е добре да давате пробиотик на детето през целия престой на морето, че дори и 2-3 дни преди деня на тръгването.
  4. Свещички против повръщане – препоръчвам именно свещичките, тъй като според мен не винаги натриевия цитрат е достатъчно ефективен.
  5. Витамини на сироп – както написах по-горе промяната в климата и по-продължителното излагане на слънце намаляват защитните сили на организма. Започнете да давате витамини на детето още 10 дни преди предвидената почивка.
  6. Сет за рани – йодасепт като маз или спрейове за дезинфекция и подпомагане зарастването на раните, лепенки (желателно е да са лента, от която да си отрежете точен размер, какъвто ви е необходим).

В „Морската аптечка“ и за двете групи са задължителни продукти против ухапване от комари и насекоми и слънцезащитни средства. Първо в аптечката няма да имате излишни неща. Продуктите в нея са за състояния, които се случват на всеки човек поне веднъж годишно, или с други думи няма да хвърлите нищо от нея, защото му е изтекъм срока. Второ в нея ще намерите продукти, които повлияват най-често срещаните симптоми по време на лятната почивка или профилактират тяхната поява.

Как да окажем първа помощ на дете при травма

Лекарства за алергия само след препоръка от лекар

В редица препоръка на майки из форуми става ясно, че масово в аптечката за лятната почивка майките взимат за децата различни лекарства срещу алергии. Аз лично не го намирам за задължително, защото алергиите в детска възраст е добре да бъдат диагностицирани от лекар, смята Курдов. Ако говорим за ухапване от насекоми, то има и козметични продукти, които успокояват ухапването. Ако от ухапването е развита сериозна алергична реакция, консултацията с фармацевт или лекар е много важна.

Има още един изключително важен съвет, който може да спаси почивката ви от неприятни здравословни проблеми:

На морето, поради по-продължително излагане на слънце, тялото губи по-голямо количество течности от нормален горещ летен ден вкъщи. Ето защо приема на голямо количество течности – вода и айрян е задължително. Дори съвсем малка загуба на течност е възможна до доведе до повишаване на телесната температура. Продължително състояние с висока температура, диария и/или повръщане, особено при децата, не трябва да се самолекува, тъй като може да бъде животозастрашаващо. Ето защо не подценявайте симптомите и потърсете навреме помощта на лекар.

Източник: savetitenafarmacevta.bg

[Общо: 6    Средно: 3.3/5]
Какво да сложим в пътната аптечка за морето беше последно модифицирана от: юли 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *