четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКаката на Бойко се възстановява с водни процедури

Каката на Бойко се възстановява с водни процедури

Д-р Красимира Иванова, сестрата на Бойко Борисов, се възстановява в болница за долекуване в Банкя, съобщиха от ВМА, където тя бе оперирана наскоро от тумор в мозъка. В петък екип от неврохирурзи на академията я посетил на място. Специалистите се уверили, че пациентката е добре. В Банкя тя ще остане около две седмици.

Болницата за долекуване е специализирана за лечение и рехабилитация на сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, а също и следоперативни състояния. Специалистите там помагат на д-р Иванова да преодолее периода след операцията с водни процедури и лечебна гимнастика.

Туморът на д-р Иванова бе с размер на яйце. Операцията, която продължи близо 6 часа, се състоя на 2 февруари. Красимира Иванова отишла на преглед, като смятала, че има инсулт.  Симптомите й били частична пареза, силно главоболие и високо кръвно. Във  ВМА я подложили на щателен преслед със скенер и ядрено-магнитен резонанс, който откри доброкачествен тумор в мозъка. Става дума за менингиом, който се развивал няколко години. Д-р Иванова не подозирала, тъй като преди нямала здравословни проблеми. Лекарски консилиум препоръчал спешна операция.

При 10-15% от всички мозъчни тумори става дума за менингиом. При пациентката той е нараствал от няколко години, за да стигне размерите на яйце. Менингиомите са закръглени и добре отграничени от околния паренхим маси, обикновено нарастват бавно и постепенно притискат заобикалящите ги структури. Срещат се по-често при жени, обикновено на средна възраст. Здравият човек няма как да разбере, преди да бъде притиснат някой нерв и да се появят явните симптоми.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -