петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак затлъстяването уврежда сърцето? Втвърдява го

Как затлъстяването уврежда сърцето? Втвърдява го

Затлъстяването води до втвърдяване на сърцето – сърдечният мускул не може да се отпуска и да се пълни с кръв между сърдечните удари както трябва, казва проф. Лили Барух от Медицинския факултет на университета „Джонс Хопкинс“. Това ненормално втвърдяване може да доведе до застойна сърдечна недостатъчност и други проблеми. Затлъстяването увеличава и риска от исхемична болест на сърцето и инфаркт.

Като цяло излишните килограми увеличават възпаленията в организма, свързани с този важен орган. Проучване, в което д-р Барух участва, доказва, че отслабването подобрява състоянието на сърцето. Ползите са много по-големи за младия организъм, отколкото за по-възрастните по отношение възвръщането на нормалната еластичност на сърцето. За всички обаче се подобряват стойностите на оксидативния стрес и уврежданията от свободните радикали.

Сърдечното втвърдяване се дължи отчасти на микроскопична фиброзна тъкан и белези в сърцето. Когато то е по-продължително става необратимо, обяснява проф. Барух. Нивото на оксидативния стрес се подобри и в двете групи, защото факторите, които допринасят за този вид увреждания се променят по-лесно. Също така често уврежданията може да се намалят с естествени възстановителни механизми в клетките ако нивото на оксидативния стрес спадне.

Възможно е отслабването с физически упражнения или в комбинация с ограничаване на калориите да бъде по-добър вариант. „Възможно е дори то да повлияе добре и на по-възрастните, но това трябва да се провери допълнително, – допълва докторът. – Теорията засега е проверена в детайли при опитни мишки, чиито метаболизъм в определени отношения се доближава до човешкия. При хората физическите упражнения намаляват и кръвното налягане, диабета и повдигат настроението и аз ги препоръчвам на пациентите си.“

Все още учените не знаят точния механизъм по който промените в тъканите на сърцето стават необратими, но има някои индикации, че той може да е свързан с възпаленията. Необходими са още изследвания за окончателни изводи. Ненормалното натрупване на мазнини и възпалението могат да доведат до силен оксидативен стрес, който е вреден. Въпреки че в изследването на университета „Джонс Хопкинс“ той бе обратим, уврежданията след него не бяха. Според нас, причината е в продължителността на затлъстяването, което води до проблеми, между които и до микроскопични белези и анормално втвърдяване на сърдечния мускул.

Според проф. Барух откритието вероятно е приложимо и при хората, но преди да се даде определено заключение, трябва да се направият и тестове с хора. „Все пак моят съвет към затлъстелите: Никога не е късно да се предприемат действия за намаляване на сърдечно съдовия риск, но за най-добри резултати трябва да се започне колкото може по-скоро. Спазвайте полезна за сърцето диета, спортувайте редовно, не пушете и поддържайте по разумен начин здравословно тегло“, обобщава тя.

Свързани теми: Откриха ген, виновен за затлъстяването

 

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -