Как да се справим с непослушното дете

PRINT
дете момиче

Всеки родител знае, че когато детето се заинати и започне да се тръшка, положението става нетърпимо. Все едно дали е за да гледа още час телевизия, или за да му купят още една играчка. Как да се справим с тези изблици и да дадем урок по добро възпитание на малкото?

Обсъждайте ситуацията с детето

Оказва се, че полезният ход в случая е родителите да обсъдят с проблемното дете създалата се ситуация. Обикновено това е последното, за което майката или таткото се сещат, когато са под натиск. Опитът да се дискутира случая не е за подценяване, казват учените.

Практиката показала, че ако те обсъждат проблема с детето по-дълго време, в крайна сметка то ще започне да се държи по-добре. Поставянето на детето в ъгъла (таймаут) също било ефективно, но то трябвало да знае за какво е наказано, пише Daily Mail.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Педиатър: Не карайте детето да яде насила
Д-р Пачова: Възпитанието на бебето почва още в утробата 
Три неща, които правят децата по-интелигентни 

Опитът на 102-ма родители с непослушни деца

В проучването 102-ма родители, разказвали как действат в пет различни ситуации, в които децата им не слушали. Обсъждането се оказало най-ефективният подход при по-незначително неподчинение – когато малчуганите плачели или настоявали да направят нещо по техния си начин. Наказанията в такива ситуации били по-малко ефективни.

При по-тежки случаи, като поведение напук, неспазване на правилата и дори опит да се удари възрастен, наказанието било по-ефективната санкция. На първо място е опитът да се постигне комромис. Компромисът обаче имал и недостатък – в крайна сметка проблемното дете ставало още по-палаво. Интересното е, че ако се прилага тактиката на обсъждане на спорните въпроси с детето, само след два месеца поведението им се променяло към по-добро.

Учените добавят, че изчаквателната позиция може да повлияе на децата, които се държат много зле. Но за това е необходимо да се говори предварително на детето за кое поведение точно то ще бъде наказано – например, ако крещи или се бие. Много е важно наказанието да се прилага винаги, когато детето прекрачи линията. Тогава след известно време родителите ще усетят ефект.

[Общо: 2    Средно: 2.5/5]
Как да се справим с непослушното дете беше последно модифицирана от: декември 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *