събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да се пазим от гръм по време на буря

Как да се пазим от гръм по време на буря

Бурите с гръмотевици са често явление през пролетта и лятото, когато хората често се разхождат сред природата, посещават открити празненства или спортни събития, ходят на къмпинг и палатка. 

Ето няколко съвета какво да правите при буря на открито, за да не ви удари гръм. Те са на Австрийската служба по застраховане на инциденти AUVA. Светкавиците имат напрежение, което достига до 100 000 волта и развиват температура до 30 000 градуса по Целзий. Затова не е изненада, че ако някой бъде ударен от мълния, ще получи тежки изгаряния, наранявания и дори може да умре.

Как да разберем дали светкавиците са наблизо?

Ако между просветването и последвалият гръм минат по-малко от 10 секунди, има непосредствена опасност да ви удари мълния. Без да чакате, напуснете мястото, където има риск и потърсете защитено убежище. Изчакайте поне 30 минути след последния гръм, преди да напуснете убежището си.

Къде сме най-добре защитени от светкавици и мълнии

мобилен телефон джиесем

Най-добрата защита предлагат сгради с гръмоотводи, превозни средства с цели метални каросерии, както и тунелни съоръжения.  Всякакви открити подслони дават слаба защита. По време на гръмотевична буря не се препоръчва да оставате например в палатки на къмпинг лагер.

Частично предпазени сте в сгради без гръмоотводи. В такива помещения по време на гръмотевична буря трябва да избягвате контакти с метални предмети,  например електроинсталации, телефонни жици, тръби, по които тече вода, по които минават отопление или газ. Вратите и прозорците трябва да бъдат затворени.

Няма опасност, ако използвате мобилните си телефони. Телефони с кабелна връзка, които нямат защита от мълнии, се използват само при спешен случай, докато гърми.

Ако се намирате в помещение, което е частично отворено или има метална конструкция, най-добрата защита е в средата. Застанете там, за препоръчване клекнали с прибрани крака.

Къде да се скрием, ако няма време да бягаме и сме навън

разходка в горатаНа открито по време на буря няма сигурни места, а само места с по-малък риск. Такива места могат да бъдат дълбоки вдлъбнатини, пещери и други подобни естествени образувания.

Ако сте дълбоко навътре в гората, в идеалния случай застанете на повече от 10 метра от околните дървета. Има твърдения, че около дъбовете опасността е по-голяма, а близо до буковете е по-малка. Това твърдение обаче не е статистически доказано.

Близо до високи обекти (поне до един, най-добре на три метра разстояние от всички части на обекта) също е сравнително безопасно.

Други места на открито, където може да се скриете в краен случай, са тези под големите мостове и зоната под въжетата на кабинкови линии, асансьори и електропроводи (най-малко един или още по-добре на метра разстояние от най-близкия пилон, метален прът).

Ако усетите, че приближава гръмотевична буря, а в момента работите на открито, особено при високи места като покриви, незабавно преустановете и влезте вътре.

Как да се адаптираме към резки промени на времето

Водата и високо разположени точки са особено опасни

Най-опасните места при гръмотевична буря са водни басейни, както естествени, така и изкуствени; разположени в природата високи места, върхове, хълмове или места за катерене. При настъпване на бурята трябва веднага да напуснете такива места. Ако присъствате на събиране на открито, където има много хора, или пък сте на незащитени открити спортни съоръжения, също е добре да си тръгнете веднага и да потърсите защитен подслон.

Понякога няма време да се реагира, бурята връхлита изневиделица. Тогава  ето какво трябва да направите, за да намалите вероятността да ви удари мълния:

  • Застанете на един до три метра разстояние от останалите хора.
  • Избягвайте близостта на пилони, прътове, укрепления, железни огради и мрежи. В никакъв случай не ги докосвайте по време на буря.
  • Клекнете с прибрани крака. Това е по-добре отколкото да лягате по корем. Не носете предмети, които стърчат над главата ви, например чадъри.
  • Запазете разстояние от около 10 м от дървета и клони.

Как да окажем първа помощ на дете при травма

Първа помощ на ударени от гръм

оказване на първа помощАко се окажете наблизо до човек, който е ударен от гръм, трябва веднага да му окажете Първа помощ. Мълнията може да причини спиране на дишането или на сърцето, затова бързите мерки имат животоспасяващо значение.  Първо проверете дали човекът е в съзнание, дали има дишане и пулс.

Внимание: Дори ако видимо човекът няма външни наранявания, може да се намира в животозастрашаващо състояние, тъй като уврежданията на органите на кръвообращението понякога настъпват с известно закъснение.  По тази причина дори човекът да изглежда външно здрав, трябва да се потърси лекарска помощ.

При загуба на съзнание се вика спешна помощ. Лекарите трябва да поставят човека в стабилно странично положение и да контролират непрекъснато сърцето и кръвообращението. При жертвите на удар от мълния може да настъпи внезапно внезапно спиране на сърцето дори при видимо стабилно състояние на пострадалия.

Ако се случи такъв колапс, трябва веднага да се приложи сърдечен масаж (поне 30 пъти) и обдишване (поне два пъти). Добре е да се използва дефибрилатор, ако бързо може да се намери такъв.

Иначе е полезно да знаете, че най-често гръм може да ви удари в началото или в края на бурята. Причината е, че хората са склонни да подценяват опасността и търсят прикритие твърде късно или пък твърде рано напускат подслона.

Снимки: Randy Kashka в Trendhype / CC BY-ND

Foter.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -