Как да преборим пролетната умора

PRINT
жена храна диета

Денят порасна и слънцето вече замества будилника. Но вместо да се будят бодри, много хора се влачат като пребити от сутринта, а краката им тежат сякаш са от олово. Възможна причина е недостигът на сън, обяснява психологът Вернер Касел от центъра па съня в Марбург, цитиран от немското сп. „Фокус“. Когато денят е по-дълъг, хората неволно си лягат по-късно, а се будят по-рано. За разлика от есенно-зимните дни, сега те спят с около половин час по-малко на денонощие.

Има и други причини за пролетната умора. Сънят през зимата трае по-дълго, отколкото през лятото, но пък е по-повърхностен. През пролетта нощите стават по-кратки, но сънят не се променя толкова бързо. Освен това през зимата хората ядат повече мазни и сладки храни, отколкото такива, богати на витамини и минерали. Имунната система обаче се нуждае от богато на разнообразни хранителни вещества меню, затова в края на студените месеци е отслабена, смята Касел. Тази празнина в храненето също е причина за умора и податливост към инфекции. Затова много хора се разболяват от виоруси не през декември, а през март.

Как да подпомогнем имунната си система?

Първата стъпка е да включим в менюто си повече пълнозърнести продукти, зеленчуци и плодове. Също така е важно да поемем колкото се може повече светлина. За да се преборим с пролетната умора е важно да прекарваме на дневна светлина колкото се може повече време. Тя е като лекарство за организма, помага му да образува витамин Д. Слънчевата светлина е важна особено в първата половина на деня. Психологът Касел препоръчва да ходим пеша към работата или да излизаме навън в обедната почивка. Колкото повече слънце сме поели през деня, толкова по-дълбоко ще спим през нощта, когато биологичният часовник превключва от активност на почивка, казва той.

Светлината активира в тялото производството на серотонин, който е отговорен за доброто самочувствие и настроение. Повече движение и слънчева светлина стимулират кръвообращението, производството на други хормони в организма и са важна предпоставка за дълбок нощен сън. Преходният период на пролетна отпадналост продъложава около 3-4 седмици, после организмът се напасва към новите условия, успокоява Касел.

Свързани теми: „Долче вита“ или тайната на италианките за дълголетие

Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

Кои са храните, които ни запазват млади

[Общо: 3    Средно: 4/5]
Как да преборим пролетната умора беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *