сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да преборим пролетната умора

Как да преборим пролетната умора

Денят порасна и слънцето вече замества будилника. Но вместо да се будят бодри, много хора се влачат като пребити от сутринта, а краката им тежат сякаш са от олово. Възможна причина е недостигът на сън, обяснява психологът Вернер Касел от центъра па съня в Марбург, цитиран от немското сп. „Фокус“. Когато денят е по-дълъг, хората неволно си лягат по-късно, а се будят по-рано. За разлика от есенно-зимните дни, сега те спят с около половин час по-малко на денонощие.

Има и други причини за пролетната умора. Сънят през зимата трае по-дълго, отколкото през лятото, но пък е по-повърхностен. През пролетта нощите стават по-кратки, но сънят не се променя толкова бързо. Освен това през зимата хората ядат повече мазни и сладки храни, отколкото такива, богати на витамини и минерали. Имунната система обаче се нуждае от богато на разнообразни хранителни вещества меню, затова в края на студените месеци е отслабена, смята Касел. Тази празнина в храненето също е причина за умора и податливост към инфекции. Затова много хора се разболяват от виоруси не през декември, а през март.

Как да подпомогнем имунната си система?

Първата стъпка е да включим в менюто си повече пълнозърнести продукти, зеленчуци и плодове. Също така е важно да поемем колкото се може повече светлина. За да се преборим с пролетната умора е важно да прекарваме на дневна светлина колкото се може повече време. Тя е като лекарство за организма, помага му да образува витамин Д. Слънчевата светлина е важна особено в първата половина на деня. Психологът Касел препоръчва да ходим пеша към работата или да излизаме навън в обедната почивка. Колкото повече слънце сме поели през деня, толкова по-дълбоко ще спим през нощта, когато биологичният часовник превключва от активност на почивка, казва той.

Светлината активира в тялото производството на серотонин, който е отговорен за доброто самочувствие и настроение. Повече движение и слънчева светлина стимулират кръвообращението, производството на други хормони в организма и са важна предпоставка за дълбок нощен сън. Преходният период на пролетна отпадналост продъложава около 3-4 седмици, после организмът се напасва към новите условия, успокоява Касел.

Свързани теми: „Долче вита“ или тайната на италианките за дълголетие

Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

Кои са храните, които ни запазват млади

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -