четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да познаем дали яйцата са пресни или стари

Как да познаем дали яйцата са пресни или стари

Яйцата са често употребяван продукт във всяка кухня. Те са вкусни, полезни и влизат в състава на многобройни кулинарни рецепти. Случва се понякога да забравим, откога са в хладилника и се чудим дали са още годни за употреба. Как да познаем дали са пресни или трябва да бъдат изхвърлени? При другите продукти се вижда, когато се развалят – променят цвета, консистенцията си, покриват се с мухъл или омекват. При яйцата това не се вижда директно и е трудно да се прецени на външен вид. Ето няколко изпитани съвета от експерти, които ще помогнат да се ориентирате.

Педиатри: Давайте на бебето фъстъци и яйца още на 4 месеца!

Счупете яйцето (снимката по-долу №1 прясно яйце, №2 старо яйце) – ако белтъкът е воднист вместо стегнат, а жълтъкът е по-скоро плосък, отколкото заоблен нагоре, значи то не е съвсем прясно. Освен това при старите жълтъкът не стои в средата, а се измества към ръба на белтъка.

пресни и развалени яйца 

Пуснете яйцето в съд с вода – ако падне на дъното, значи е прясно. По-старите плуват или дори се издигат на повърхността. Все още стават за ядене, но само след добра термична обработка. Ако съвем е изплувало на повърхността на водата, по-добре го хвърлете. Причината за точността на този тест са въздушните мехурчета вътре в яйцето – с времето обемът им се увеличава. В един момент стават толкова много като обем, че издигат яйцето на повърхността.

10 причини да ядем повече яйца

При сварените яйца не може да приложим трика с пускането във вода. Ще се наложи да обелите и срежете яйцето наполовина. Ако жълтъкът е разположен в центъра и въздушното мехурче е било малко, значи е прясно. При старите яйца жълтъкът се измества към черупката. 

Яйца с извара – перфектната закуска за диабетици

По принцип важи правилото, че яйцата може да се ядат до две седмици след датата на годност, казват от Центъра за защита на потребителите в Германия. Ако правите рецепта, в която се слагат пресни яйца, използвайте само пресни, които са добре измити отвън (заради риска от салмонела). 

И накрая още един трик: Как да познаете дали яйцето е сурово или сварено? Завъртете го като пумпал на твърда повърхност. Свареното се върти лесно, докато прясното се движи по-тромаво и в неправилна траектория. 

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -