Как да надхитрим дете, което не иска да пие лекарство

PRINT
дете вирус инфекция лекарства

Да се даде точната доза лекарство на болно дете невинаги е лесно. Понякога сиропът има странен вкус, хапчето е горчиво, а капките за нос са непоносимо дразнещи. Ето няколко съвета от експерти как да се справите със ситуацията, цитирани от немското сп. „Фокус“.

Ако се наложи детето да взема по-продължително време лекарства, направете специален ритуал, съветва проф. Герд Глеске от Университета в Бремен. Например при инхалиране му прочетете любима приказка. Това ще го разсее от лечебната манипулация.  Родителите да внимават как коментират лекарствата. „Това мирише странно“ е фраза, която няма да убеди детето, че медикаментите ще са му от полза. Не се впускайте в дискусии, а действайте.

Капки за очи

Ако детето е стиснало очите, можете да сложите капките във вътрешния ъгъл. Когато ги отвори, те ще влязат вътре, съветва Ерика Финк, фармацевт във Франкфурт и председател на Федералната аптечна камара. Ако и двамата родители са там, единият внимателно отваря леко окото, а другият капва в него.

Играта с таблет помага на очите, но да се гледа от 40 см разстояние

Капки за нос

За да сложите капки за нос, детето трябва да е легнало по гръб, казва д-р Улрих Фегелер от Федералното сдружение на детските лекари в Германия. Притиснете едната ноздра отвън, а в другата капнете от капките. При много малки деца може да се напои клечка за уши и с нея да се мине по лигавицата.

Дозирайте точно сиропа

Внимавайте с точната доза при сиропите! Когато сипвате, стойте винаги на светло и проверете два пъти дали количеството е точно. При бебетата може да се ползва еднократна спринцовка, с която сиропът да се даде в устата. Детето ще го погълне най-добре, когато стои право. Ако цялата мерителна лъжичка му идва в повече, може да дадете на два пъти по половинка. Може да смесите остатъка с напитка, която малкото обича, съветва проф. Глеске. Някои плодови сокове и чайоне съдържат съставки, които може да влязат в реакция с медикаментите. Ако обаче няма друг начин да се даде лекарството, това е вариант. За всеки случай нека родителите прочетат листовката за възможни взаимодействия.

Случи ли се детето да изплюе част от сиропа, не давайте на мига допълнителна доза, преценена на око. По-добре дайте малко повече при следващия прием. Така ще избегнете риска от предозиране.

Уголемена трета сливица при деца – кога и как се лекува

Не бързайте да давате лекарства при съвсем леки симптоми

Невръстните пациенти имат по-малко тегло от възрастните и при тях лекарствата действат по-силно. Затова подробно се информирайте колко дълго да ги давате и как точно да определите дозата. В листовката е описано дали се вземат преди или след хранене, дали са нужни повече течности.

Не бързайте при най-леката хрема да давате медикаменти, казва проф. Глеске. Най-честата грешка е, че родителите дават препарати, които са останали от преди и просто са налични в домашната аптечка. Изчакайте малко дали симптомите няма да се разминат от само себе си и тогава при нужда потърсете лекар.

[Общо: 22    Средно: 2.6/5]
Как да надхитрим дете, което не иска да пие лекарство беше последно модифицирана от: октомври 14th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *