Как да изберем качествени слънчеви очила

PRINT
д-р Димитриос Власиадис

Слънчевите очила са не само важен аксесоар за лятото. Помагат ни да виждаме по-добре през лятото, но по-важното е, че предпазват очите от вредните ултравиолетови (UV) лъчи. Продължителното излагане на пряка слънчева светлина може да причини временни и дълготрайни увреждания на очите. Това заяви началникът на отделението по очни болести и очна хирургия във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис.

Доказано е, че макар умереното слънчевата светлина да е полезна за очите, продължителното излагане на ярките лъчи повишава риска от различни заболявания на очите. Най-често става дума за катаракта/перде на очите/. По-често въздействието се забелязва след години, но има и случаи, когато увреждането се появява в кратки срокове под формата на фотокератит, фотоконюнктивит и др.

Ултравиолетовите лъчи биват три вида – UVA, UVB, UVC. Най-увреждащи са UVC, но за щастие те не достигат земната повърхност, защото се абсорбират още в атмосферата, посочва д-р Власиадис.

Кои заболявания се провокират от ултравиолетовите лъчи

сухо око възпаление на окотоУстановено е, че UVB лъчите са тясно свързани със следните очни заболявания – фотокератит (като слънчево изгаряне на роговицата), катаракта, форма на рак, засягащ конюнктивата и др. Въпреки че е доказано, че UVA увреждат ретината, много малка част от тях достигат до нея.

Затова от огромно значение как да подбираме очилата си за предпазване на очите от слънцето. Най-важното нещо е те да са етикетирани с „UV400“. Обърнете внимание дали имат етикет, стикер или надпис върху самите тях. Това означение показва, че те отразяват или филтрират 99-100% от UVA и UVB светлината с дължина на вълната до 400 нанометра. Именно това е частта от спектъра на слънчевата радиация, която е опасна за зрението ни.

По-тъмните стъкла не блокират повече лъчи

слънчеви очилаПри избора на очила важи правилото „По-големите са по-добри“. Колкото по-голяма площ от лицето ни покриват слънчевите очила, толкова по-малко пряка светлина би могла да достигне до очите ни и съответно по-малко щети би могло да нанесе слънцето.

Дори по-тъмните стъкла на очилата могат да изглеждат „по-готино“, не е  задължително те да блокират повече ултравиолетови лъчи от по-светлите. В крайна сметка цветът не е от значение, изтъква още очният лекар. Някои слънчеви очила са с кехлибарен, зелен или сив цвят на плаките. Така оцветените лещи не блокират повече слънчеви лъчи, но биха могли да увеличат контраста, което е полезно при шофиране, при практикуване на различни видове спорт и т.н.

По-качествени ли са скъпите очила

Поляризираните лещи блокират отблясъците от отразяващи повърхности като вода или настилка, а не UV радиацията, допълва д-р Власиадис. Това не предлага по-голяма защита от слънцето, но може да направи шофирането по-безопасно, а престоят на плажа по-приятен.

Цената не е критерий за качество с оглед здравето на очите. Не е задължително слънчевите очила да струват много пари, за да са качествени. Не е нужно да давате 100-200 лв или повече, за да сте защитени. Очила на достъпни цени, които са маркирани с „UV400“могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и тези на световно наложили се търговски марки.

[Общо: 9    Средно: 3.9/5]
Как да изберем качествени слънчеви очила беше последно модифицирана от: юли 11th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *