четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКафето се оказа опасно за младите с високо кръвно

Кафето се оказа опасно за младите с високо кръвно

За кафето непрекъснато се трупат нови доказателства, че влияе благотворно на организма. Съдържанието на биоактивни вещества го прави полезно срещу деменции, твърдят невролози. Само че добрите му страни не се отнасят за хората с хипертония, стана ясно на европейския конгрес по кардиология в Лондон. Проучване сред млади хора с високо кръвно в Италия показва, че дори умерената консумация увеличава риска от сърдечна атака. Хипертониците в първи стадий, които пият между 1 и 3 кафета еспресо на ден, имат 3 пъти по-голяма вероятност от сърдечносъдов инцидент – главно сърдечна атака, спрямо пълните въздържатели.

В изследването, представено в постерната сесия на конгреса, участвали 1201 души с нелекувано високо кръвно в най-леката форма на заболяването на възраст между 18 и 45 г. Те поддържали кръвно с горна граница между 140 и 159 мм живачен стълб и долна от 90 до 99 мм. В хода на изследването артериалното налягане на пациентите било следено постоянно. Тези, които развили хипертония, изискваща терапия, били проследявани.

Според данните от проучването още повече рискуват заклетите любители на кафето – пиещите по 4 и повече чаши еспресо на ден имат 4 пъти по-висок риск от сърдечен инцидент. Застрашени са тези, които пият между 1 и 3 чаши еспресо на ден. Повишената консумация на кафе е свързана и с по-голяма вероятност човек да развие хипертония, изискваща терапия, или предиабет, обясни д-р Лучио Мое, водещ в изследователския екип, от болницата „Сан Даниеле дел Фруили“ в Удине, Италия. Той обясни, че в тази част на страната хората пият основно еспресо, а филтърното кафе и чаят не са сред обичайните напитки. Чаша италианско еспресо – 30 мл, съдържа около 60-70 г кофеин. Дозата се удвоява в чаша „американско“, или филтърно кафе, което е 237 мл, обясни д-р Мое пред електронното издание „Медскейп“.

Кафето има активиращо действие върху симпатикусовата нервна система при младите, обясни д-р Гонзалес от университетската детска болница в Сантяго де Компостела, Испания. Данните за дългосрочния ефект на консумацията на кафе върху състоянието на сърдечносъдовата система и метаболизма при хора с високо кръвно изглеждат противоречиви, отбеляза д-р Мое. Прекалената консумация на кафе вдига риска от смърт по каквато и да е причина, показва изследване от Южна Каролина, САЩ. Изводите важат особено за хората до 55 г. Под прекомерна употреба на кафе се разбира повече от 28 чаши седмично, уточняват изследователите. Причината е свързана с ускоряването на пулса и повишението на кръвното, които са следствие от твърде голямата доза кофеин.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -