Извадиха от окото на жена 10-сантиметров червей

PRINT

60-годишна жена отиде на лекар във Велико Търново с оплакване от силна болка в окото. Оказа се, че там се е заселил 10-сантиметров паразит. За случая съобщи Нова телевизия. Д-р Емил Николов бил удивен от видяното. Той извършил уникална операция, която спасила зрението на възрастната пациентка от Лясковец. Паразитът е вид червей, който се среща при кучета, но изключително рядко може да се прехвърли при човека.

Д-р Николов разказва, че започнал рутинна интервенция, без да предполага какво го очаква. В първия момент помислил, че в окото на жената е попаднал конец. След изваждането се установи, че това е един червей, дълъг около 10 см. Веднага го разгледах под микроскоп, разказва д-р Емил Николов. Той бил изключително впечатлен от находката, тъй като досега в България не е регистриран подобен случай.

„Удивлението ми беше голямо, защото в практиката на българските офталмолози в последните няколко десетки години отсъства опит за данни за такива случаи. Направих веднага справка в литературата, установи се, че колеги от Германия в Мюнхенския университет през 2011 г. са установили подобен нематод, около 10 см, подобен червей“, обясни д-р Николов. Тогава жената се сдобила с паразита при пътуване до Шри Ланка. Лекарят е категоричен е, че няма опасност от зараза за близки и колеги на пациентката му.

Паразитът в окото на жената е разпространен предимно в Южна и Централна Африка. „Най-вероятно се касае за паразит от рода лоа-лоа, за който типичната локация е Централна и Западна Африка. Жената работи в шивашка фабрика, където се внасят платове от най-различни екзотични дестинации. При съвременните комуникации с тези огромни корабни-контейнери, може да се внасят мухи и комари и това може да попадне“, обясни лекарят. Д-р Николов заяви, че вече е подал информация и материал за морфологичен анализ в Националния институт по заразни и паразитни болести. Жената е идвала на профилактичен преглед и състоянието ѝ е добро.По думите му тя е била спасена от пълна загуба на зрение.

Източник: Нова тв

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Извадиха от окото на жена 10-сантиметров червей беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *