четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИзолираха нов смъртоносен вирус, подобен на SARS

Изолираха нов смъртоносен вирус, подобен на SARS

Във Великобритания бе изолиран нов смъртоносен вирус, подобен на SARS, предаде Би Би Си. Вече са регистрирани два такива случая, а Световната здравна организация излезе със специално предупреждение. Мъж от Катар бил докаран в Лондонска болница със симптомите на атипичната пневмония. Лабораторни изследвания потвърдили, че причинителят е идентичен на 99,5% с този при болестта SARS, която парализираше белите дробове и в много случаи завършваше фатално.

49-годишният мъж постъпил в болница в Катар на 3 септември, а на 7-ми вече бил в интензивното отделение. На 11 септември го докарали в Лондон, тъй като състоянието му се влошавало, а диагнозата не била изяснена. Вирусолозите сравнили образците на вируса, открит при мъжа от Катар с тези от 60-годишен мъж, който починал по-рано в Саудитска Арабия с подобни симптоми. Оказало се, че те са почти напълно идентични. Засега експертите не знаят как да подходят при лечението на такива болни.

Атипичната пневмония, известна още като синдром на остро респираторно заболяване (SARS), представлява особена форма на вирусна инфекция, която разрушава дихателните пътища. Нейният причинител, както и регистрираният сега при мъжа от Катар, спадат към групата на корона вирусите. Те парализират миниатюрните реснички в белия дроб, които служат за очистване от секретите. Тази пневмония може да повали човек на всяка възраст. От нея боледуваха и млади, здрави хора, които не са имали преди никакви оплаквания. Благодарение на бързите и мащабни мерки, взети от СЗО, през 2004 г. SARS бе обявена официално за победена.

Инфекцията може да се предава по въздушно-капков път и чрез предмети на болния. Симптомите включват обща отпадналост, втрисане, изпотяване, главоболие, болки в гърлото, суха кашлица, задух, затруднено дишане. Смъртта настъпва поради белодробно-сърдечна недостатъчност. Може да има и отказ на бъбреците.

Тъй като засега в света са известни само два случая, експертите в Лондон не смятат, че има опасност от масово разпространение на вируса, но призовават към повече бдителност.

СНИМКА (ТЕМАТИЧНА): ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -