Изненада: Юношеството продължава до 25 г.!

PRINT

  • Идеята, че човек става възрастен на 18 г., не съответства на реалността
  • До 30 г. се променя начинът на разсъждение и емоционалност
  • Виновна била зависимостта от родителите

Юношеството завършва чак на 25 г. – това става ясно от новите гайдлайнс – правила за работа на британските психолози, предаде Би Би Си. По думите на детския специалист Лаверн Антробус идеята, че човек става възрастен на 18 г. не съответства на реалността. По-рано се смятало, че мозъкът е напълно формиран още в ранното юношество. На практика обаче развитието му продължава до 25-30 г.

До тази възраст схемите за обработка на информацията в мозъка се променят значително. Това е важно от гледна точка на разсъжденията, самооценката, планирането, решаването на проблеми и разбирането. Най-важните промени се осъществяват в префронталната кора на мозъка. Психолозите разграничават три стадия при подрастващите: начален – от 12 до 14 г., промеждутъчен – от 15 до 17 г. и късен – над 18 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Децата не са мързеливи, просто… пестят енергия за растежа
През пуберитета имунитетът отново създава проблеми
Магнезият е по-важен за детските кости, отколкото калцият

Изследванията на мозъка показали, че когнитивното развитие продължава дори в късното юношество според новата класация. Докато префронталната кора на мозъка не се сформира напълно, емоционалната зрялост на човека, неговата самооценка и способност за съждения се променят. Паралелно с това се осъществяват и хормонални промени. Има обаче и специалисти, които смятат описаните особености на развитието за част от културата на инфантилизма. Хората зависят от родителите си по социални и културни причини. Трудно преминават към отговорностите на възрастния човек в обществото. Ярък пример според тях са многото хора в зряла възраст, които гледат детски анимационни филми.

СНИМКА: АРХИВ

Източник: Би Би Си

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Изненада: Юношеството продължава до 25 г.! беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *