Изненада: Високата кръвна захар пази от тумор в мозъка

PRINT
мозък шизофрения

Изненадващо учени от Щатския университет на Охайо съобщиха, че има солидна връзка между ниската кръвна захар и повишеният риск от глиом (най-често срещаният първичен тумор на мозъка). Досега учените развиват различни теории за причините, които водят до глиом. Според някои този тумор в мозъка е свързан с недостиг на антиоксиданти, а според други – влияе се от начин на хранене с ниско съдържание на витамин С.

Цитомегаловирус ли отключва глиом? 

Има и още теории, според които глиомът се дължи на генетични фактори в комбинация с инфекция от цитомегаловирус (това е вирус от семейството на херпесните вируси). Сега научната работа на Джудит Шварцбаум от Охайо променя възприемането за появата и развитието на рака на мозъка като цяло. Експертите анализирали данни от наблюдения, продължила почти 15 години. Наблюденията обхванали над един милион души, предимно жители на Австрия и Швеция.

Ниската кръвна захар – риск за тумор в мозъка

Така учените идентифицирали ниската кръвна захар като нов и значим рисков фактор за появата на първични мозъчни тумори. В ранните етапи от развитието им се наблюдавали недостатъчни количества кръвна захар. След като туморът прогресира, се забелязвал обратният ефект – захарта в кръвта на пациентите се увеличавала драстично. Експертите призовават това да се взема предвид при диагностиката и лечението на глиома.

Новото проучване е продължение на предишно, което установило, че при пациенти с напреднал глиом се откриват много високи нива на кръвната захар. Сега учените полушеговито заключават, че диабетът може да крие риск от разични усложненя, но със сигурност намалява вероятността от тумор в мозъка.

Източник: neurosciencenews.com

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Изненада: Високата кръвна захар пази от тумор в мозъка беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *