сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИзненада: Високата кръвна захар пази от тумор в мозъка

Изненада: Високата кръвна захар пази от тумор в мозъка

Изненадващо учени от Щатския университет на Охайо съобщиха, че има солидна връзка между ниската кръвна захар и повишеният риск от глиом (най-често срещаният първичен тумор на мозъка). Досега учените развиват различни теории за причините, които водят до глиом. Според някои този тумор в мозъка е свързан с недостиг на антиоксиданти, а според други – влияе се от начин на хранене с ниско съдържание на витамин С.

Цитомегаловирус ли отключва глиом? 

Има и още теории, според които глиомът се дължи на генетични фактори в комбинация с инфекция от цитомегаловирус (това е вирус от семейството на херпесните вируси). Сега научната работа на Джудит Шварцбаум от Охайо променя възприемането за появата и развитието на рака на мозъка като цяло. Експертите анализирали данни от наблюдения, продължила почти 15 години. Наблюденията обхванали над един милион души, предимно жители на Австрия и Швеция.

Ниската кръвна захар – риск за тумор в мозъка

Така учените идентифицирали ниската кръвна захар като нов и значим рисков фактор за появата на първични мозъчни тумори. В ранните етапи от развитието им се наблюдавали недостатъчни количества кръвна захар. След като туморът прогресира, се забелязвал обратният ефект – захарта в кръвта на пациентите се увеличавала драстично. Експертите призовават това да се взема предвид при диагностиката и лечението на глиома.

Новото проучване е продължение на предишно, което установило, че при пациенти с напреднал глиом се откриват много високи нива на кръвната захар. Сега учените полушеговито заключават, че диабетът може да крие риск от разични усложненя, но със сигурност намалява вероятността от тумор в мозъка.

Източник: neurosciencenews.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -