Излишните килограми са риск за остеопороза

PRINT

Мастните отлагания в органите и кръвта повишават риска от остеопороза, съобщава „Берлинер Ерцтеблат“ („Берлински лекарски вестник“). Расте ли коремът, това се отразява и на костите. Отлагането на мазнини в черния дроб, мускулите и в кръвта обаче също допринася за загуба на костна маса.
Досега наднорменото тегло се свързваше преди всичко с проблеми на сърцето и кръвообращението. Сега обаче става ясно, че мазнините в органите намаляват съдържанието на минерали в костната структура. Проучването обхванало 106 мъже и жени на възраст от 19 до 45 г. Всички те били със голямо наднормено тегло. Учените установили, че онези, които имали високо съдържание на мазнини в черния дроб и мускулите, имали повече мазнини и в костния мозък.

Д-р Мириам Бредела, радиолог в „Дженеръл Хоспитал“ в Масачузетс пояснява, че високото съдържание на мазнини в костния мозък повишава съществено риска от счупвания на самите кости. Опасностите за сърцето и костите не са свързани само с високите нива на лошия холестерол. Също и високите нива на триглицеридите допринасят за отлагането на мазнини в костния мозък и по този начин повишава риска от остеопороза.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Излишните килограми са риск за остеопороза беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *