събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИскат удължаване на срока за безплатните прегледи за рак

Искат удължаване на срока за безплатните прегледи за рак

Ще поискаме удължаване на срока по изпълнение на проекта „Спри и се прегледай“, който е за превенция на онкологични заболявания, до средата на 2014 г., каза на семинар с участието на медицински специалисти от Пловдив ръководителката на проекта Катя Ивкова. Той се изпълнява от май 2009 г. и трябва да приключи до края на тази година. Първият преглед обаче е направен чак на 7 юни т.г., а до момента са преминали над 2000 души. Общо 400 000 българи трябва да бъдат консултирани за коварното заболяване.

От тях 50 000 българки на възраст между 50 и 70 г. ще се изследват за рак на гърдата, 100 000 мъже и жени от 50 до 74 г. – за рак на дебелото и правото черво, а 250 000 дами от 25 до 60 г. – за рак на маточната шийка. Броят на хората е голям и вероятно оставащите 6 месеца няма да бъдат достатъчни, затова ще искаме срокът на проекта да бъде удължен с около 6 месеца, заяви Ивкова.

В кампанията вече участват 63 лечебни заведения от страната, като тенденцията е договори да бъдат подписани с близо 100. Освен прегледите скринигът включва цитонамазка за ранни симптоми на рак на маточната шийка, мамографски преглед за карцином на млечната жлеза, както и анализ за скрита кръв във фекалиите за злокачествени тумори на дебелото черво и ректума. Целта е коварната болест да бъде открита възможно най-рано и лекувана. Но именно тук е вторият проблем – не е ясно кой и как ще провежда лечението след поставяне на диагнозата, призна онкогинекологът от ВМА доц. Никола Василев, консултант на проекта. Той не скри и тревогата си, че АГ специалистите няма да останат доволни от предвидените 9 лв. за всяка консултация, защото средствата са значително по-малко от това, което плаща НЗОК. Гинекологът изрази съмнение, че това може да демотивира част от участниците в кампанията, с което да се опорочи изпълнението й.

Покани за прегледи за рак на маточната шийка са изпращани и на жени без матки, защото има пропуски в регистрите и имената им не фигурират сред пациентките, на които е направена хистероктомия, обясни причините за неприятните недоразумения лекарят. Освен това се ползват данни от миналата година и ако жената е оперирана сега, няма как да е включена в списъка.

Общата стойност на проекта е 19,5 млн. лв., от тях 10,241 млн. лв. са за прегледи и изследвания, каза Ивкова. Тя увери, че средствата са налични и сега започва харченето им. „Спри и се прегледай“ се осъществява по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и се съфинансира от Европейския социален фонд.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -