Интелигентните хора боледуват по-малко

PRINT

Интелигентните хора боледуват по-малко! Учените откриха факти, които показват, че има връзка между генетичното предразположение към заболяване и нивото на интелигентност. Те били установени от експерти на Университета на Единбург, които анализирани данните на около 100 000 души. Открили, че колкото по-високо е нивото на образование, способността да се изразяваш, математическо мислене, толкова по-малка е вероятността от болестта на Алцхаймер, заболяване на коронарната артерия или инсулт, пише The Daily Mail.

С други думи, сред добре образовани хора, които са в състояние лесно да решават проблеми, тези заболявания се срещат по-рядко. Нещо повече – за умните хора е по-малко вероятно да натрупат наднормено тегло. Повишеният риск от диабет тип 2 се свързвал с незавършено образование (училище или университет), лоши математически способности и възможност за словесно изразяване.

Учените забелязали, че колкото по-добро е вербалното, математическо мислене, толкова по-нисък е индексът на телесната маса. Високият риск от хипертония също бил свързан с ниска степен на образование. Експертите поясняват: Изводите не означават, че гените, които отговарят за умствените способности и здравето са едни и същи. По-скоро има генетични варианти, свързани със здравето, които индиректно влияят върху когнитивните способности и начина на живот.

Възможно е например хората с по-ниско образование да се затрудняват в избора си на здравословен начин на хранене. Все пак не всичко е идеално при умните. Генетични варианти, които имат отношение към обучението, се оказали свързани с шизофрения, биполярно разстройство и аутизъм.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Интелигентните хора боледуват по-малко беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 Iliana Angelova
loading...