четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИнсулт покоси мъж във фитнеса, спасиха го с нова операция

Инсулт покоси мъж във фитнеса, спасиха го с нова операция

Мъж на средна възраст, покосен във фитнес залата от запушване на магистрален мозъчен съд, се възстановява изключително бързо след намесата на лекарите.
Интервенционален мултидисциплинарен екип в болница Токуда извърши второ успешно механично премахване на съсирек от мозъка при масивен инсулт на пациент на средна възраст. Спешната интервенция се извършва 3 и половина часа след началото на инсулта, след бърза реакция на спешна помощ и високоспециализиран екип на болницата, съставен от невролози, неврохирурзи, интервенционални рентгенолози, анестезиолози и кардиолози.
Пациентът е с масивно запушване на средна мозъчна артерия.

Докато тичал на бягаща пътечка във фитнеса, мъжът получил внезапно замайване, слабост в десните крайници и загуба на възможност за говор. В следващия момент загубил съзнание, паднал на земята и оттук нататък си спомня единствено момента преди влизането му в ангиографската зала. Извиканият екип на спешна помощ оценява състоянието и вероятността за масивен инсулт и транспортира пациента в Токуда.

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Новият метод – комбинация от два вида лечение

Внезапното запушване на магистрална мозъчна артерия води до много бърза загуба на мозъчни клетки – около 2 млн. неврона загиват всяка минута. Само светкавичната реакция на екипа спасява живота на пациента и му позволява да запази всички неврологични функции. От проведените високоспециализирани изследвания за кратко време се установява запушване на най-големия мозъчен съд, снабдяващ ⅔ от мозъчната хемисфера. При такива масивни запушвания, механичното изваждане на съсирека (тромбектомия) е метод на избор, тъй като само конвенционално лечение с медикаментозно стопяване на тромба (тромболиза) не би могло да помогне. В този случай лекарите комбинират и двата метода, което води до бързо възстановяване на мозъчното кръвообращение. Има специфични условия, при които такива процедури могат да бъдат извършени и много малко места в страната, където се прилагат. За щастие пациентът попада бързо на такова място и резултатът за него е отличен.

Млад мъж с инсулт едва не загина, спасиха го с нова операция

Достъпът до мозъка е през бедрена артерия

Съсирекът е премахнат чрез минималноинвазивна вътресъдова интервенция, наречена тромбекстракция/тромбектомия. Методът използва специална аспирационна система, въведена в мозъчните артерии чрез микроводачи и микрокатетри от бедрената артерия до мястото на запушване. По този начин тромбът се изважда механично, което възстановява мозъчното кръвообращение незабавно. В следващите часове настъпва бързо подобрение в състоянието на пациента. Няколко дни след процедурата, той е раздвижен, активен и комуникативен, ходи нормално. Изписан е без двигателни нарушения, функционално независим, за да се завърне при семейството си и обичайната работна среда.

Това е втора успешна тромбектомия, осъществена в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Екипът има подготовката и капацитета, и развива активно новите методи в интервенционалната неврология, за да имат българските пациенти повече и по-добри възможности в лечението на инсулт.
Мозъчният инсулт е втората основна причина за смъртност в света, третата водеща причина за намаляване продължителността на живота и третата основна причина за инвалидизация. В световен мащаб на всеки 6 секунди един човек умира от мозъчен инсулт, всяка година около 17 милиона души получават мозъчен инсулт, около 6 милиона от тях загиват. Исхемичните мозъчни инсулти (около 80-85% от всички инсулти) представляват много тежък медицински и социален проблем в световен мащаб. Разходите за социалната и здравна системи при инвалидизация на пациентите надхвърлят многократно разходите дори при най-модерното и скъпо лечение на исхемичния мозъчен инсулт.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -