Инсулт покоси мъж във фитнеса, спасиха го с нова операция

PRINT
инсулт операция тромбектомия

Мъж на средна възраст, покосен във фитнес залата от запушване на магистрален мозъчен съд, се възстановява изключително бързо след намесата на лекарите.
Интервенционален мултидисциплинарен екип в болница Токуда извърши второ успешно механично премахване на съсирек от мозъка при масивен инсулт на пациент на средна възраст. Спешната интервенция се извършва 3 и половина часа след началото на инсулта, след бърза реакция на спешна помощ и високоспециализиран екип на болницата, съставен от невролози, неврохирурзи, интервенционални рентгенолози, анестезиолози и кардиолози.
Пациентът е с масивно запушване на средна мозъчна артерия.

Докато тичал на бягаща пътечка във фитнеса, мъжът получил внезапно замайване, слабост в десните крайници и загуба на възможност за говор. В следващия момент загубил съзнание, паднал на земята и оттук нататък си спомня единствено момента преди влизането му в ангиографската зала. Извиканият екип на спешна помощ оценява състоянието и вероятността за масивен инсулт и транспортира пациента в Токуда.

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Новият метод – комбинация от два вида лечение

Внезапното запушване на магистрална мозъчна артерия води до много бърза загуба на мозъчни клетки – около 2 млн. неврона загиват всяка минута. Само светкавичната реакция на екипа спасява живота на пациента и му позволява да запази всички неврологични функции. От проведените високоспециализирани изследвания за кратко време се установява запушване на най-големия мозъчен съд, снабдяващ ⅔ от мозъчната хемисфера. При такива масивни запушвания, механичното изваждане на съсирека (тромбектомия) е метод на избор, тъй като само конвенционално лечение с медикаментозно стопяване на тромба (тромболиза) не би могло да помогне. В този случай лекарите комбинират и двата метода, което води до бързо възстановяване на мозъчното кръвообращение. Има специфични условия, при които такива процедури могат да бъдат извършени и много малко места в страната, където се прилагат. За щастие пациентът попада бързо на такова място и резултатът за него е отличен.

Млад мъж с инсулт едва не загина, спасиха го с нова операция

Достъпът до мозъка е през бедрена артерия

Съсирекът е премахнат чрез минималноинвазивна вътресъдова интервенция, наречена тромбекстракция/тромбектомия. Методът използва специална аспирационна система, въведена в мозъчните артерии чрез микроводачи и микрокатетри от бедрената артерия до мястото на запушване. По този начин тромбът се изважда механично, което възстановява мозъчното кръвообращение незабавно. В следващите часове настъпва бързо подобрение в състоянието на пациента. Няколко дни след процедурата, той е раздвижен, активен и комуникативен, ходи нормално. Изписан е без двигателни нарушения, функционално независим, за да се завърне при семейството си и обичайната работна среда.

Това е втора успешна тромбектомия, осъществена в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Екипът има подготовката и капацитета, и развива активно новите методи в интервенционалната неврология, за да имат българските пациенти повече и по-добри възможности в лечението на инсулт.
Мозъчният инсулт е втората основна причина за смъртност в света, третата водеща причина за намаляване продължителността на живота и третата основна причина за инвалидизация. В световен мащаб на всеки 6 секунди един човек умира от мозъчен инсулт, всяка година около 17 милиона души получават мозъчен инсулт, около 6 милиона от тях загиват. Исхемичните мозъчни инсулти (около 80-85% от всички инсулти) представляват много тежък медицински и социален проблем в световен мащаб. Разходите за социалната и здравна системи при инвалидизация на пациентите надхвърлят многократно разходите дори при най-модерното и скъпо лечение на исхемичния мозъчен инсулт.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Инсулт покоси мъж във фитнеса, спасиха го с нова операция беше последно модифицирана от: февруари 14th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *