петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИн витро процедури вече и за болни от таласемия майор

Ин витро процедури вече и за болни от таласемия майор

Ин витро процедури вече ще има и за болни от най-тежката анемия – таласемия майор, съобщи Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе“. За първи път у нас 4 двойки, в които единият има тази рядка болест, ще могат да се подложат на изкуствено оплождане. Всичко се прави на добра воля, като инициатор е фондацията, подкрепена от специалисти по репродуктивно здраве.

Драгомир Славев, председател на пациентската организация, обяви, че за тези хора това е сбъдната мечта. Бременността на болните от таласемия е високорискова, тъй като организмът им страда от много високо съдържание на желязо. То се натрупва от непрекъснатото преливане на кръв, въпреки че пациентите приемат лекарства за извеждането му от кръвта. Те имат още нарушени чернодробни и ендокринни функции. Болните от най-тежката форма на таласемията – майор, българи са 250, като съотношението мъже-жени е поравно, поясни Славев.

Бременните ще бъдат наблюдавани от различни специалисти, тъй като целта е да се износи и роди здраво дете, каза д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивно здраве. Изолирането на гена на бета-таласемията гарантирало раждане на здраво дете. Натрупването на желязо в организма затруднявало зачеването, защото потискало половите хормони. Според д-р Стаменов обаче с подходяща терапия младите пациентки ще могат да забременеят до няколко месеца. Жените ще преминат през контролни прегледи, преди да започнат да се лекуват за бебе. Световната статистика сочела, че ако единият от родителите е засегнат от болестта, рискът да се роди плод, който носи бета таласемия, е много малък. При ин витро процедурата пък такъв риск е изключен, тъй като може да бъде направена предимплатационна диагностика. Лекарите избират ембрион, който не е носител на гена.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -