Имплантираха най-малкото сърце в света

PRINT
хирургия

Миниатюрно сърце от титан се превърна в сензация, след като спаси живота на бебе в Италия, пише в. „Дейли мейл“. Лекари от римска клиника замениха болното сърце на 16-месечно момченце с изкуственото. То трябва да помогне на детето да дочака донор. Титановата конструкция, която е иплантирана в тялото на бебето, тежи само 11 грама, но има капацитет от 1,5 л кръв в минута.

Изкуственият орган е създаден от американеца Роберт Ярвик. Той тествал откритието си върху животни. Римските лекари са първите в света, които го имплантират на човек. За да направят операцията, медиците получили личното разрешение на Ярвик и на здравния министър в Италия. Едва след като уредили юридическите формалности, докторите се заели с имплантирането. Момченцето страдало от смъртоносна болест. Сърцето му не можело да изпомпва кръвта, тъй като обменните процеси в сърдечния му мускул били нарушени. Ситуацията се влошила допълнително от прихваната инфекция. Налагала се спешна трансплантация на сърцето и лекарите предпочели да рискуват, но да го спасят.

Металният имплант бил поставен миналия месец. Сега детето, на което вече са присадили донорски орган, се чувства абсолютно нормално. Лекарите от римската клиника са абсолютно убедени, че титановото сърце, изобретено от Ярвик, е истински пробив в трансплантационната медицина. Хирургът Антонио Амодео смята, че ако тези операции се правят грамотно, могат да намерят масово приложение. Металното сърце има вариант и за възрастни – той тежи 900 г.

Свързани теми: В Турция присадиха за първи път лице

Шест деца чакат за присаждане на черен дроб

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Имплантираха най-малкото сърце в света беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *