събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХормоните преди ин витро увеличават риска от левкемия при детето

Хормоните преди ин витро увеличават риска от левкемия при детето

Медикаменти за стимулиране на плодовитостта на бъдещата майка могат да увеличат 2,6 пъти риска бъдещото й дете да развие акутна лимфобластна левкемия, стана ясно на конференция по педиатрия в Лондон. Това е най-разпространената форма на болестта, която засяга малчуганите. Повечето са деца до 4 г., обикновено момчета.

Рискът за друга, по-рядка форма на левкемията – миелоидна, скача 2,3 пъти, ако майката е лекувана с медикаменти за стимулиране на дейността на яйчниците. Самата процедура ин витро или изкуственото оплождане обаче не представляват опасност за здравето на детето, което ще се роди.

Проучването е на френски учени от института INSERM в Париж, които все още не могат да обяснят защо това се случва, но са категорични, че има ясна зависимост. Хипотезата, че асистираната репродукция може да има значение за появата на рак в детската възраст, тъй като тя включва мощно хормонално стимулиране или манипулиране на яйцеклетката и сперматозоидите. Анализът им сега доказва, че повечето случаи на акутна левкемия в ранна възраст има пренатален (още в утробата) произход.

Френските учени признават, че е необходима още работа, за да се изясни кои точно лекарства, давани преди ин витро, или кои основни причини за безплодието играят роля за развитие на детската левкемия. Те са проубили данните на 2445 френски деца и техните майки. 764 от тях били с левкемия, а 1681 – здрави. Жените са били подробно разпитани дали са чакали повече от година, за да заченат и дали са приемали някакви медикаменти за стимулиране на плодовитостта. Откритието на френските учени има важно значение заради непрекъснато увеличаващия се брой жени, които се подлагат на лечение за безплодие.

Това е първото проучване с повече участници, което открива специфичен риск, свързан с медикаментозното стимулиране на репродуктивните способности.

Свързани теми: Проф. Бобев: Левкемията на Стилиян не е от Чернобил

Майка на болен от левкемия упреква доктори, забавили лечението

Осем мита за това, кои са причините за рака

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -