петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХипертонията остава скрита при всеки пети възрастен

Хипертонията остава скрита при всеки пети възрастен

Традиционните методи за измерване на кръвно налягане не позволяват да бъдат правилно диагностицирани значителна част от пациентите с латентна хипертония. Тези хора дори не подозират за проблема си, което е рисковано с оглед на усложненията, провокирани от високото кръвно. Това заявиха британски учени от Университетския колеж в Лондон в своя публикация.  

Те анализирали медицинските досиета на близо 64 000 пациенти, като обхванали 10-годишен период на наблюдение. При част от тях кръвното налягане се измервало по традиционния метод или чрез използване на преносими устройства, които се носят на ръката през целия ден. Така учените сравнили точността на прогнозата за наближаваща смърт при пациенти от сърдечно-съдови заболявания.

Проф. Светла Торбова: Хипертонията изненадва с нощни кризи

Половината от хипертониците не знаят за болестта си

Оказало се, че преносимите устройства за денонощен мониторинг са с 50% по-точни що се отнася до прогнозата за фатален изход. Освен това 20% от възрастните с „нормални“ показания на кръвното всъщност били хипертоници.

Според експертите в наши дни всеки четвърти възрастен страда от високо кръвно налягане. По-лошото е, че половината от тези хора никога не са били диагностицирани с хипертония. Лекарите връщат тези пациенти без да им дадат някакво лечение, а именно в тази група смъртността от сърдечно-съдови заболявания била по-висока. Това не е изненадващо. Тези пациенти не са имали изявена патология и следователно не са получили никакво лечение.

Учените са на мнение, че за да се постигне качествена профилактика и контрол на хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания, лекари и пациенти трябва да се откажат от традиционните еднократни измервания на кръвното налягане.

Много по-ефективно е проследяването чрез преносими монитори за кръвно налягане. Те се поставят на пациента за едно денонощие и измерват автоматично кръвното на всеки 20-30 минути. Само по този начин може да се получи пълна и надеждна картина за здравето на конкретния човек.

Източник: Университетски колеж в Лондон

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -