вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХапчето за кръвно пази и от диабет, ако се пие вечер

Хапчето за кръвно пази и от диабет, ако се пие вечер

Лекарствата за високо кръвно обикновено се приемат веднъж дневно. Кое време на деня е идеалният момент за това? Приемът им вечер преди лягане има по-добър ефект, твърдят експертите, като цитират проучване с над 2000 хипертоници. Така ще постигнете двоен ефект – освен че намаляват стойностите на кръвното, сваляте и риска от диабет. Ще спечелят и онези хора, които поддържат високо кръвно въпреки лекарствата.

Хипертонията и диабетът често вървят ръка за ръка: хипертониците развиват диабет около два пъти по-често от хората с нормални нива на кръвното налягане. Причината вероятно е, че такива пациенти обикновено страдат от затлъстяване, което е в основата и на двете заболявания. 

В проучването (от което се вадят тези изводи) участвали над 2000 хипертоници, които приемали лекарства за кръвно и нямали диабет в началото. Половината от тях били инструктирани да приемат хапчетата си за кръвно сутрин, а останалите – вечер преди лягане.

Ако имате проблеми с кръвното, стесняване на важни съдове или сте прекарали инфаркт, инсулт, консултирайте се с кардиолога д-р Тони Давидовски, който отскоро приема пациенти в Медицински център „Искър“ – записване на тел. 0877 58 90 40. Виж линка по-долу.

Кога черният дроб отделя повече глюкоза в кръвта

високо кръвноМеханизмът, който стои зад феномена, вероятно е свързан с това, че много антихипертензивни лекарства са насочени към ренин-ангиотензин-алдостероновата система (RAAS). Това е система, която контролира баланса на сол и вода в организма, като по този начин също регулира кръвното налягане. Тя обаче е и една от най-важните системи за регулиране на кръвната захар в организма. Колкото повече се активира, толкова повече глюкоза черният дроб отделя в кръвта.

Общите антихипертензивни лекарства като АСЕ инхибитори, блокери на агиотензиновите рецептори и някои бета-блокери потискат активността на RAAS и по този начин в допълнение към основния си ефект върху кръвното налягане поддържат и ниски нива на кръвната захар. Казано с прости думи, ако пиете хапчето си за кръвно късно вечер, това ще се отрази благоприятно и върху нормализирането на кръвната захар. 

Нощем кръвното налягане пада с 10 до 15 процента. Ниските стойности през нощта са важни за доброто здраве. Така кръвоносните съдове могат да се възстановят от по-високо дневно налягане. При част от хипертониците обаче този нощен спад на кръвното липсва. Тази негативна тенденция – човек да поддържа високо кръвно и нощем, е установена в рамките на проучването в по-голяма степен при пациентите, които пиели хапчетата си сутрин (52%). При онези, които гълтали лекарството си вечер, феноменът се откривал само при 32%. 

Още един важен извод от проучването: Вземането на медикаментите за кръвно вечер намалило риска от диабет с 52%. Що се отнася до вида на лекарствата, онези, които пиели АСЕ-инхибитори, имали най-голяма полза от “вечерната” стратегия. При тях рискът от диабет намалял с 69%.  процента по-нисък от средния.

Часът при лекарствата за кръвно не е важен за всички пациенти

Има и пациенти, за които часът, в който си пият лекарствата, не играе роля. Това зависело от вида на медикаментите. Ако те не влияят на ренин-ангиотензин-алдостероновата система (RAAS), времето на прием няма особено значение. В тази група лекарства влизат диуретици, алфа-блокери и калциеви антагонисти.

Източник: Ramón C. Hermida: Bedtime ingestion of hypertension medications reduces the risk of new-onset type 2 diabetes: a randomised controlled trial, Diabetologia; pp 1-11, 23 September 2015

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -