Хапчето за кръвно пази и от диабет, ако се пие вечер

PRINT
лекарства дозиране

Лекарствата за високо кръвно обикновено се приемат веднъж дневно. Кое време на деня е идеалният момент за това? Приемът им вечер преди лягане има по-добър ефект, твърдят експертите, като цитират проучване с над 2000 хипертоници. Така ще постигнете двоен ефект – освен че намаляват стойностите на кръвното, сваляте и риска от диабет. Ще спечелят и онези хора, които поддържат високо кръвно въпреки лекарствата.

Хипертонията и диабетът често вървят ръка за ръка: хипертониците развиват диабет около два пъти по-често от хората с нормални нива на кръвното налягане. Причината вероятно е, че такива пациенти обикновено страдат от затлъстяване, което е в основата и на двете заболявания. 

В проучването (от което се вадят тези изводи) участвали над 2000 хипертоници, които приемали лекарства за кръвно и нямали диабет в началото. Половината от тях били инструктирани да приемат хапчетата си за кръвно сутрин, а останалите – вечер преди лягане.

Ако имате проблеми с кръвното, стесняване на важни съдове или сте прекарали инфаркт, инсулт, консултирайте се с кардиолога д-р Тони Давидовски, който отскоро приема пациенти в Медицински център „Искър“ – записване на тел. 0877 58 90 40. Виж линка по-долу.

Кога черният дроб отделя повече глюкоза в кръвта

високо кръвноМеханизмът, който стои зад феномена, вероятно е свързан с това, че много антихипертензивни лекарства са насочени към ренин-ангиотензин-алдостероновата система (RAAS). Това е система, която контролира баланса на сол и вода в организма, като по този начин също регулира кръвното налягане. Тя обаче е и една от най-важните системи за регулиране на кръвната захар в организма. Колкото повече се активира, толкова повече глюкоза черният дроб отделя в кръвта.

Общите антихипертензивни лекарства като АСЕ инхибитори, блокери на агиотензиновите рецептори и някои бета-блокери потискат активността на RAAS и по този начин в допълнение към основния си ефект върху кръвното налягане поддържат и ниски нива на кръвната захар. Казано с прости думи, ако пиете хапчето си за кръвно късно вечер, това ще се отрази благоприятно и върху нормализирането на кръвната захар. 

Нощем кръвното налягане пада с 10 до 15 процента. Ниските стойности през нощта са важни за доброто здраве. Така кръвоносните съдове могат да се възстановят от по-високо дневно налягане. При част от хипертониците обаче този нощен спад на кръвното липсва. Тази негативна тенденция – човек да поддържа високо кръвно и нощем, е установена в рамките на проучването в по-голяма степен при пациентите, които пиели хапчетата си сутрин (52%). При онези, които гълтали лекарството си вечер, феноменът се откривал само при 32%. 

Още един важен извод от проучването: Вземането на медикаментите за кръвно вечер намалило риска от диабет с 52%. Що се отнася до вида на лекарствата, онези, които пиели АСЕ-инхибитори, имали най-голяма полза от “вечерната” стратегия. При тях рискът от диабет намалял с 69%.  процента по-нисък от средния.

Часът при лекарствата за кръвно не е важен за всички пациенти

Има и пациенти, за които часът, в който си пият лекарствата, не играе роля. Това зависело от вида на медикаментите. Ако те не влияят на ренин-ангиотензин-алдостероновата система (RAAS), времето на прием няма особено значение. В тази група лекарства влизат диуретици, алфа-блокери и калциеви антагонисти.

Източник: Ramón C. Hermida: Bedtime ingestion of hypertension medications reduces the risk of new-onset type 2 diabetes: a randomised controlled trial, Diabetologia; pp 1-11, 23 September 2015

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Хапчето за кръвно пази и от диабет, ако се пие вечер беше последно модифицирана от: октомври 18th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *