Хаос с лекарствата за бъбречноболни

PRINT
диализа бъбречна недостатъчност

Еритропоетините, които се използват за лечение на хронична бъбречна недостатъчност, да бъдат разделени в отделни групи на позитивния лекартсвен списък. За това настояха на пресконференция днес представители на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и специалисти нефролози.

Еритропоетините (лекарствени продукти, стимулиращи еритропоеза) са кратко- и дългодействащи и представляват различни терапевтични подходи при лечението на анемия при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. Към момента обаче дългодействащите и краткодействащите еритропоетини са в една и съща група в позитивния лекарствен списък, като предвид законовата уредба в България, Националната здравноосигурителна каса може да заплаща 100 % само най-евтиният медикамент в групата.

Така при появата на пазара на биоподобни средства на краткодействащите еритропоетини в предстоящите месеци, или при намаляване на цените на краткодействащите еритропоетини, всички пациенти ще бъдат принудени да се лекуват само с краткодействащ еритропоетин.

Според пациенти и лекари подобна ситуация ще застраши здравето на над 1200 пациенти, които в момента се лекуват с дългодействащи еритропоетини.

„Важно е да се разбере, че кратко – и дългодействащите еритропоетини не са взаимно заменяеми и лекарят трябва да има възможност да назначи индивидуално лечение на пациента, в зависимост от медицинските показания. Дългодействащите еритропоетини се различават от обикновените краткодействащи, тъй като те са съзададени с цел да се гарантира поддържането на стабилни нива на хемоглобина и червените кръвни клетки в организма на болния от хронична бъбречна недостатъчност. Честата промяна на тези нива води до увеличение на хоспитализацията и смъртността сред пациентите с тези заболявания. „, обясни проф. д-р Емил Паскалев, началник клиника по нефрология и трансплантация към УМБАЛ „ Александровска“

„Целта на тази пресконференция е ясно да се покаже на обществото и на пациентите, че има смисъл еритропоетините да бъдат разделени в отделни групи. Изписването на един медикамент от специалист нефролог е по медицински показания и ние не се ръководим от цената му. Пациентите имат нужда и от краткодействащите, и от дългодействащите еритропоетини, в зависимост от различната сложност и степен на хроничното бъбречно заболяване“, заяви доц. Борис Богов, началник клиника по нефрология към УМБАЛ „Александровска“.

Лечението на 100% от пациентите само с краткодействащ еритропоетин ще е абсолютен прецедент в света, ако Комисията по цени и реимбурсиране не вземе решение еритропоетините да бъдат разделени в отделни групи. От август 2011 до сега са подадени множество писма и становища от Българско нефрологично дружество, националните консултанти по нефрология и диализа, експерти и пациентски организации за спешна необходимост от разделяне на еритропоетините в отделни групи. Досега обаче разрешение на проблема няма.

„Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания и приятели е пациентска организация и като такава за нас е важно единствено и само благополучието и качественият живот на българския пациент с хронични заболявания. За нас няма значение коя е фирмата и как се казва лекарството – стига то да помага за лечението на българските пациенти, като най-важният фактор е то да бъде изписвано от наблюдаващите ни лекари, според моментното състояние на дадения пациент“, коментира г-н Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум“ и секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели.

„По никакъв начин не подкрепяме и няма да подкрепим – сега и в бъдеще – смяната, подмяната или замяната на даден медикамент с друг по административни причини и по този начин да бъде компрометирано качественото лечението и да бъде застрашено здравето и живота дори и на един български пациент. За нас е важно – един път за винаги – да стане ясно, че искаме здравните институции в Република България да се вслушват в становищата и мненията на родните ни специалисти, а не в анонимните чиновници. Българският пациент има право на европейско качество на лечение и на достоен живот!“, допълни г-н Димитров.

Свързани теми: Отворените операции са рядкост при камъни в бъбреците

Апаратите за диализа у нас грохнали, вредят, вместо да помагат

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Хаос с лекарствата за бъбречноболни беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *