Грипната вълна в страната отминава

PRINT
хрема настинка грип

Грипът вече отстъпва, стана ясно от съобщение на здравното министерство. Епидемичната обстановка в страната в момента е спокойна. Данните от регионалните здравни инспекции, които постъпват всеки ден, сочат, че няма области с епидемични нива на заболеваемост, нито пък обявени грипни епидемии по места. В Хасково, където имаше най-много болни,  заболеваемостта също рязко е намаляла.

Средната заболеваемост в страната през  последната седмица (11-17 февруари) е 128 на 10 000 души население. Най-засегната е област София, следвана от областите Стара Загора, Пазарджик и Кърджали, където заболеваемостта е между 200 и 164 на 10 хиляди. Със значително под средната за страната заболеваемост са Велико Търново, Кюстендил, Търговище и Перник. Грипът разболява най-често невръстни деца до 4 г., след тях се нарежда възрастовата група от 5-14 г.

През седмицата в Националната референтна лаборатория са изследвани общо 117 проби за грип и остри респираторни заболяваниня, взети от болни с клинична картина на грип. От тях 29 са се оказали положителни за тип В („Уисконсин“), 15 – за грип „Калифорния“, подтип А (H1N1),  и 4 – за грип „Виктория“, подтип А (Н3N2). Любопитно е, че в първата вълна заболели от грип доминираше свинският – А (H1N1), докато сега превес взема тип В, както е и в Западна Европа.

Въпреки че по всичко изглежда, че грипната вълна отминава, здравното министерство препоръчва на гражданите да продължават да вземат мерки за ограничаване риска от заразяване с грипния вирус. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения.

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Грипната вълна в страната отминава беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *