четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГрипът "Виктория", който чакаме тази зима, е по-тежък от свинския

Грипът „Виктория“, който чакаме тази зима, е по-тежък от свинския

Грипът „Виктория“ – един от трите щама, които очакваме да ни навестят тази зима, причинява доста по-чести и по-тежки усложнения от тези, които дава щамът „Калифорния“, по-известен като свински. Това съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. В парламента се състоя форум, посветен на профилактиката на грипа. Свинският грип все още разболява повече хора, защото е сравнително нов, но „Виктория“ е по-смъртоносен.

У нас няма регистриран официално болен от грип за този сезон, но в Южното полукълбо отчитат висока заболеваемост. Затова западни медии предупредиха, че е логично е да се очаква мощна грипна вълна и в Европа през зимата. Лекари предупредиха в парламента, че все по-малко българи се имунизират срещу грип. Основната причина според тях е това, че у нас ваксината не е безплатна както в много европейски страни.

Проф. Кожухарова изнесе тревожни факти: 33 368 са починали вследствие на грип за последните 16 г., а диагнозата им е била пневмония. 758 309 души са лекувани в болница със същата диагноза от 1995 до 2011 г. Това доказва, че грипът не е просто „лоша настинка“, а много по-опасно заболяване, особено за възрастните, хронично болните и малките деца, поясни проф. Кожухарова. Още 200 000 души са лекувани в болница с дихателни проблеми, отново свързани с грипа. Като се направят груби изчисления, излиза, че с парите за лечението на тези хора е можело да се купят над 8 млн. ваксини, допълни националния т консултант по епидемиология. Така е можело не само да бъдат спестени средства, но и страдания на тежко заболелите.

У нас обаче все по-малко хора се ваксинират срещу грип. Обикновено имунизираните са 4-5%, но миналата зима той паднал под 3%. Това съобщи д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Една от причините е, че в България самият препарат, а и поставянето му струват пари на хората. Човек веднъж трябва да се реди на опашка в аптеката, да купи инжекцията, а после да чака и пред кабинета на джипито. Това отблъсква хората, коментира д-р Кунчев. Освен това лекарите не разполагали с достатъчно информация, не били мотивирани да насърчават хората да се ваксинират и не давали адекватни съвети. 80% от информацията в интернет е негативна и въпреки,  че не се позовава на никакви сериозни факти, хората вярват, коментира д-р Кунчев.

В много други европейски страни всичко това е безплатно за пациентите и там обхватът е много по-голям. У нас имало планове в предишни години да се ваксинират без заплащане поне обитателите на домовете за медико-социални грижи. Миналата зима констатирахме, че това не е направено, коментира лаконично проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Ваксината е единственият сигурен начин да се предпазим от грипа, макар че тя не гарантира защита срещу настинките изобщо. Те са евтини – струват около 10 лв., абсолютно сигурни и надеждни, доказани при милиони хора, заяви д-р Кунчев.

Има няколко европейски документа, които задължават страните в ЕС да повишат ваксиналния обхват и да постигнат 75% имунизирани поне в рисковите групи – възрастни, малки деца и хронично болни, стана ясно още в парламента. Затова от здравното министерство са разработили програма, която трябва да набележи мерки в тази насока. До края на октомври проектът ще е готов и след съгласуване се надяваме до края на 2012 г. програмата да е приета, уточни д-р Кунчев. Засега обаче не се предвижда ваксините да станат безплатни за хората, тъй като няма осигурено финансиране за това.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -