Грипът идва чак през януари

PRINT
преглед белия дроб

Грипът тази година ще се забави. Повишаване на заболеваемостта се очаква едва след коледните и новогодишни празници. Това заяви д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ, на национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“. В момента обстановката в страната е спокойна. Лабораторно доказани са все още само по една проба от грипа тип Б (Бризбейн) и тип А (Калифорния или известен още като свински).

През последната седмица има дори известен спад на пациентите с остри респираторни заболявания, каза още д-р Кунчев. Миналата седмица са били общо 4000, а тази – 3500.

Само 500 души са с доказан грип в Европа сега. Най-много случаи имало в Холандия, след това са Норвегия, Шотландия, но и Испания.

В България най-вероятно вече има случаи на нилска треска (западнонилски енцефалит), допълни д-р Кунчев. „До момента той не е регистриран в България, което според мен се дължи на това, че не го търсим както трябва. Няма начин да има случаи в Гърция, Македония, Румъния. Украйна, Италия и Турция, а да го няма при нас“, коментира той. Климатичните условия за западнонилски енцефалит в нашата страна са налице. Въпрос на организация и надзор било да се докажат случаи, а след това да се вземат мерки.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Грипът идва чак през януари беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *