Грипът дойде! Хасково и Пазарджик с най-много болни

PRINT
грип грипна епидемия

Грипът вече официално е в България, става ясно от информационната система на Центъра по заразни болести. През последната седмица от около 20 проби на пациенти със симптоми на остро респираторно заболяване 6 са се оказали положителни, заяви проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Три от пробите са показали наличие на пандемичния вирус A (H1N1) или по-известен като свински грип, а другите три са на вируса от тип В – „Уисконсин“.

Засега няма изолирани проби от третия щам, който се очаква да циркулира тази година – „Виктория“. За него имаше дори прогнози, че ще бъде преобладаващ.

Все още пробите са твърде малко, за да се правят категорични обобщения, допълни проф. Кожухарова. В Европа били разпространени и трите щама. Заболеваемостта у нас бавно, но трайно се покачва. Сега тя е средно 93-ма души на 10 000, докато преди десетина дни беши двойно по-ниска. Като критичен праг се смята заболеваемост от около 200 души на 10 000. Надвишат ли се тези стойности, здравните власти прибягват до известни ограничения – например на свиждания в болници. Обмисля се и обявяването на епидемия.

Засега най-много болни има в областите Пазарджик и Хасково – по 134 на 10 000. Следват Стара Загора, Ловеч и Шумен. В столицата заболеваемостта е леко над средната 98 на 10 000. В отделни възрастови групи обаче епидемичните стойности са прекрачени – в Ловеч например при децата от 0 до 4 г. боледуват 1029 на 10 000, в Шумен са 588, в Стара Загора – 569. Шумен, Ловеч и София – област са с най-много болни в групата на 5-14-годишните.

Засега не се съобщава за особено тежко протичане на грипа, но хораа трябва да помнят, че това е сериозно заболяване, което може да засегне много органи и системи, предупреждава проф. Кожухарова. Още при първите симптоми – висока температура, втрисане, болки в ставите и мускулите, е добре да се потърси лекарска помощ.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Грипът дойде! Хасково и Пазарджик с най-много болни беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *