четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГрип убиец чакат тази зима у нас експертите

Грип убиец чакат тази зима у нас експертите

Сега е лято и зимните неволи с настинки и грип изглеждат далече. Последните събития в САЩ обаче карат епидемиолозите да са нащрек. Става дума за опасния грипен щам „Масачузетс“, който миналата зима умори 18 деца в САЩ и доведе до извънредно положение в Бостън. От Американския център за контрол и превенция на заболяванията тогава обявиха, че това е най-тежката грипна вълна за последните 10 години.

Нашите епидемиолози вече вземат предпазни мерки. По препоръка на Световната здравна организация „Масачузетс“ е включен в препоръчителния състав на грипните ваксини за сезон 2013-2014 г.  Към този момент най-очаквани са три грипа -„Калифорния“ (свински грип), „Виктория“ и новият „Масачузетс“, заяви д-р Радосвета Филипова – началник на отдел „Надзор на заразните болести“. Дали обаче процесите няма да претърпят неочаквано развитие? Това е трудно да се прогнозира с абсолютна точност, понеже в Китай има друг грипен вирус- животински, който наподобява птичия. Ние наблюдаваме и него. След като „Масачузетс“ обаче е включен в препоръчителния списък за ваксини, значи има голям потенциал именно това да е един от щамовете, които ще ни ударят през зимата.

Много българи вече са преболедували добре познатия свински грип и миналогодишния „Виктория“ и така са изградили някакъв имунитет срещу тях. „Масачузетс“ обаче е напълно нова мутация. Въпреки това симптомите са класически – започва с висока температура и отпадналост. Рисковите групи са малки деца и хора в активна възраст, както и тези над 65 години. Най-застрашени обаче са онези, които имат някакви придружаващи заболявания, защото това може да доведе до сериозни усложнения. Точно те са причината за 18-те регистирани смъртни случая в САЩ от миналата година.

Препоръката на експертите е да се ваксинираме и срещу трите възможни грипа. Това ще ни даде около 60% защита. Инжектирането трябва да стане най-рано в края на септември или началото на октомври. Статистиката обаче показва, че българинът нямат навика да се ваксинира. Процентът на имунизираните у нас е един от най-ниските не само в Европа, но и на Балканите – между 3 и 4%. За сравнение Европейският парламент препоръчва 75% покритие на рисковия контингент.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -