При тежък грип бягайте в болница, не при джипито!

PRINT
проф. Тодор Кантарджиев

Грипът може да започне с дихателна недостатъчност. Това е едно от възможните му усложнения, които настъпват много бързо и го правят много опасен, изтъкна проф. Тодор Кантарджиев, началник на Центъра по заразни и паразитни болести в предаването „Здравей България“. Той призова онези, които се почувстват много зле поради грипна инфекция, да не ходят при джипито, а директно да потърсят помощ в някоя голяма многопрофилна болница.

Точно преди Нова година стана известно, че дете на 3 г. и 8 месеца от София е починало поради усложнения от грип. Детето е било заразено  с вирус от тип А (H1N1), известен като свински грип.

Дихателната недостатъчност е рядко състояние, което се лекува само с командно дишане. В случая тази мярка е животоспасяваща, изтъкна специалистът. Кои са признаците на дихателна недостатъчност? Възрастните казват, че не им достига въздух, а при малките деца, бебета, се наблюдават чести дихателни движения, припомни проф. Кантарджиев. При такива симптоми близките веднага да потърсят помощ в болница. Състоянието може да настъпи в рамките на часове след първите прояви на грипа. На 1000-1500 болни от грип един пациент може да е с такъв проблем.

Един на 10 000 болни от грип пък може да се окаже със засягане на централната нервна система. Грипът причинява един от най-тежките вирусни енцефалити (възпаления на мозъка).

Само в първите 36 часа лечението може да е с медикаменти. Става дума за тежко заболяване, което отнема живота на няколко хиляди души годишно, подчерта проф. Кантарджиев. Други специалисти многократно са подчертавали кои са рисковите групи – хората с хронични заболявания и най-малките.

Всяка година има грипна епидемия. Тази зима пикът се очаква края на януари-началото на февруари, каза още специалистът. При обявяване на грипна епидемия се ограничават масовите събирания.

Симптомите са по-различни от тези на другите вируси

Не всяка вирусна инфекция е грип, поясни още микробиологът. Грипът се отличава с внезапно и остро начало. Когато само носът тече, няма висока температура, вирусът не е грип. При суха, непродуктивна кашлица без болки по мускулите, също не е грип. При грипа в рамките на 2-3 часа започват болки по мускулите и ставите, има дразнене от светлината, тежест в гърдите, силна отпадналост и висока температура.

Неприятното е, че той се предава главно по въздушно-капков път. Спазването на добра хигиена може да ви предпази, но само в някаква степен. Наскоро бе установено, че вирусите на грипа може да оцелеят до 48 часа върху твърда повърхност – например телефон или дръжката на вратата.

Вижте още: Защо грипът е много по-опасен от настинката

Понижават ли противогрипните ваксини имунитета?

С този въпрос доста се спекулира из интернет. Има какви ли не твърдения. Затова екип от норвежки изследователи специално провери с научни методи как стоят нещата. Те установиха, че противогрипните ваксини не понижават имунитета на хората с течение на времето, а точно обратното. Учените проследили състоянието на 250 служители в здравната сфера. Някои от тях били ваксинирани в началото на 2009 г. и през всяка следваща година. В друга група пък получила имунизации само през 2009 г. Така се установило, че антителата на имунната система, които се противопоставят на грипа, останали над защитните нива при повторно ваксинираните доброволци.

„Годишната ваксинация не намалява естествения имунитет и не увеличава податливостта към заразяване, дори когато с ваксината не са покрити всички разпространени щамове“. Така коментира специалистът по инфекциозни заболявания д-р Дебра Спайсхендлър.

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
При тежък грип бягайте в болница, не при джипито! беше последно модифицирана от: януари 2nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *