Градинари и цветари водят в списъка на най-щастливите професии

PRINT

Известно е, че някои професии са свързани с високо ниво на лично щастие. Само че ако си мислите, че това са скъпо платените длъжности, не познахте! Според професор Пол Долан, британски икономист и бихейвиорист, най-щастливите са градинарите и цветарите, съобщава The Sydney Morning Herald.

напитки кафе горещоТе са почти два пъти по-щастливи от представителите на много престижни и добре платени професии. 9 от 10 цветари (87%) и градинари заявява, че е щастлив. Следващите в списъка на професиите са козметици и фризьори (79% от тя хса доволни). За сравнение сред банкерите щастливи са само 44% – по-малко от половината!

Не е тайна, че много хора избират към каква работа да се насочат, като вярват, че даден урок ще донесе щастие благодарение на статуса или високата заплата. Но на практика нещата стоят по различен начин. Помнете, че ако един човек е нещастен сега, трудно ще компенсира този факт с бъдещи успех. Необходимо е всеки ясно да осъзнае какви жертви е готов да даде сега, на момента в името на очакваното бляскаво бъдеще.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ето кои неща ни правят щастливи 
9 съвета как да постигнем щастие 
Жените на 50 г. най-щастливи 
Щастието зависи… от коефициента на интелигентност 

За да сме удовлетворени и радостни в професията си, тя трябва да пасва на дадения човек, казва професорът. По принцип хората са щастливи, ако имат възможност да наблюдават резултатите от своя труд. Например цветарите постоянно общуват с клиентите си и виждат резултата от труда си, които са красиви. При адвокатите, напротив, не е ясно кога ще се появи положителен отговор. По горе-долу същата причина само 48% от служителите в ИТ и комуникациите са щастливи. В тази група причисляват себе си и малко повече от специалистите по човешки ресурси – 54%.

Изненадващо е, че 76% от водопроводчиците се смятат за щастливи. Като такива се описват 75% от специалистите по маркетинг и PR, 75% от учените, 69% от работещите в сферата на развлеченията, в туризма – 67%, в строителството – 66%, лекарите и зъболекарите – 65%, адвокатите – 64%, медицинските сестри – 62%, архитектите – 62% , хора, работещи с деца и млади хора – 60%, учителите – 59%, счетоводителите – 58%, машинистите – 57%, електротехниците – 55%.

Източник: smh.com.au

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]
Градинари и цветари водят в списъка на най-щастливите професии беше последно модифицирана от: януари 30th, 2019 Iliana Angelova
loading...